Archív

V ústrety SNS 2015

V hale základnej školy v Báčskom Petrovci zajtra o 10. h sa začne šachový turnaj SNS a v nedeľu o 19. h v Spolku petrovských žien bude vernisáž Konope, konope...Obe tieto podujatia sú zaradené do oficiálneho programu SNS 2015. To čo sa udeje mimo programu a čo je akoby fanfárové ohlásenie významnej udalosti, je utorňajšie otvorenie výstavy v Belehrade o slovenskom ľudovom kroji doplnenej obrazmi Zuzky Medveďovej. Výstava bude nainštalovaná v Etnografickom múzeu a pripravilo ju Múzeum vojvodinských Slovákov v spolupráci s ÚKVS a za podpory Ministerstva kultúry a informovania Srbska.

 

V ústrety SNS 2015

 

Podľa oficiálneho slávnosťového programu, na stredu 5. augusta sú avizované ďalšie dve vernisáže: Združenia petrovských výtvarných umelcov a Knižnice Štefana Homolu. Vo štvrtok 6. augusta v petrovskom gymnáziu bude slávnostné zasadnutie NRSNM, v Novom Sade v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov (ÚKVS) výstava portrétov slovenských osobností a v Báčskej Palanke stretnutie študujúcej mládeže. V piatok, sobotu a nedeľu v Petrovci už bude slávnostne od rána do ďalšieho rána. Program si môžete pozrieť TU: http://www.kulpin.net/2-uncategorised/8287-sns-2015

 

V ústrety SNS 2015

 

Zo združenia Klubu podnikavých žien z Petrovca informujú, že je darčekový stánok – „suvenirnica" v Báčskom Petrovci od 01. júla 2015 býva otvorený v utorok, piatok a sobotu od 9,00 do 13,00 hodiny.

Počas Slovenských národných slávnosti, teda v piatok, sobotu a nedeľu, od 07.augusta do 09. augusta 2015, stánok bude otvorený od 9,00 h do 19,00 hodiny.

 

Foto Martin Pucovský

 

Foto Martin Pucovský

 

V darčekovom stánku si možno kúpiť zaujímavé darčeky, ručné práce, suveníry a rôzne dekoračné predmety. Ponúkajú i možnosť objednávky podľa farby, veľkosti a množstva . Darčeky zhotovujú šikovné ženské či umelecké ruky.

 

Foto Martin Pucovský

 

Foto Martin Pucovský

 

Z Múzea vojvodinských Slovákov povolávajú navštíviť aj najstarší dom v Petrovci, Ul. Branislava Mokića 7/9.

 

Foto Martin Pucovský

 

Foto Martin Pucovský

 

Najstarší dom v Petrovci z roku 1799 je stavba panónskeho typu, vystavaný z „nabíjanej" hliny, čiastočne vkopaný do zeme so strechou pokrytou trstinou. O tejto našej ľudovej architektonickej pamiatke sa možno viac dočítať TU:
http://www.muzeumslovakov.rs/ludova-architektura/o-najstarsom-dome

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články