Archív

V Belehrade o kultúre tradičného odievania Slovákov

Slovenský ľudový odev z Báčky a obrazy prvej slovenskej akademickej maliarky Zuzky Medveďovej, na ktorých je zobrazený odev, vzbudili obdivuhodne veľký záujem kultúrnej verejnosti v Belehrade. Vari ani nie div, keďže v našom sídelnom meste podobnú výstavu ešte nemali. Na včerajšej vernisáži v Etnografickom múzeu, napriek horúčave, početní návštevníci s oduševnením sledovali výklady autorov výstavy Miroslavy Blažićovej a Vladimíra Valentíka, tiež aj riaditeľa Múzea vojvodinských Slovákov Pavla Čániho, rovnako ako aj hudbu aradáčskych meškárok, fujaristu Branislava Kováča a sólový spev Kataríny Mosnákovej-Bagľašovej, ktorú na harmonike sprevádzal Ondrej Maglovský. Výstavu si možno obzrieť do konca augusta, po čom do priestorov Etnografického múzea v Belehrade Galéria Babka Kovačica nainštaluje výstavu obrazov insitného maliara Jána Bačúra z Padiny.

 

Foto: Anna Bagľašová

 

Foto: Anna Bagľašová

 

„Cieľom výstavy je cez rozprávku o tradičnom spôsobe obliekania priblížiť a spoznať Slovákov vo Vojvodine/Srbsku, s ktorými nažívame vyše dvoch storočí a o ktorých často nevieme nič viac od obyčajných stereotypov," vysvetľuje v katalógu autorka etnologickej časti výstavy Miroslava Blažićová. Dodáva, že je slovenský kroj na výstave rozdelený podľa funkcie na všedný, slávnostný, obradový a v rámci každej skupiny osobitne je spracovaný mužský a ženský odev. Vzhľadom na to, že sa detskému odevu nevenúva patričná pozornosť, zvlášť je spracovaný aj tradičný detský odev Slovákov z Vojvodiny.

 

Foto: Anna Bagľašová

 

Foto: Anna Bagľašová

 

Vystavené kroje sú súčasťou etnologickej zbierky Múzea vojvodinských Slovákov z Báčskeho Petrovca, avšak perlou tejto výstavy sú aj diela vynikajúcej umelkyne – prvej slovenskej akademickej maliarky narodenej v Báčskom Petrovci Zuzky Medveďovej (1897 – 1985). Zuzka Medveďová maľujúc portréty svojich spoluobčanov, zanechala veľmi hodnotné svedectvo o ľudovom kroji Slovákov z Vojvodiny. Napísala Miroslava Blažićová v úvode kvalitného katalógu vydaného k tejto výstave. V ňom tiež opísala oplecko, ručník, košeľu s predkom, ružičku, rubáč, košieľku a čepček.

 

Foto: Anna Bagľašová

 

Foto: Anna Bagľašová

 

Slovenský ľudový kroj patrí do panónskeho tipu kroja, ktorý charakterizuje dvojdielny pásový odev. Kroj slovenských migrantov v 18. storočí bol veľmi skromný. Počas 19. a zvlášť v 20. storočí, pod vplyvom celého radu činiteľov (zmenou spôsobu života, vplyvom iných národov, vysokej módy atd.) kroj sa stal bohatší. Svoj vrchol v rozvoji, v bohatstve a rôznorodosti, slovenský ľudový kroj dožíva v prvých dvoch desaťročiach XX. storočia.

Dnes už slovenský kroj vystriedal národný odev.

 

V Belehrade o kultúre tradičného odievania Slovákov

V druhej časti katalógu venovanom našej prvej akademickej maliarke Zuzke Medveďovej, Vladimír Valentík sa zmieňuje predovšetkým o maliarkinej tvorbe, ale aj o jej láske k rodisku. Zuzka Medveďová väčšinu svojich diel testamentom darovala Petrovcu a Petrovčanom. Jej práce sú uschované v Galérii Zuzky Medveďovej, ktorá bola otvorená 1. júla 1989 roku.

 

V Belehrade o kultúre tradičného odievania Slovákov

 

Výstavu pripravilo Múzeum vojvodinských Slovákov v spolupráci s ÚKVS a za podpory Ministerstva kultúry a informovania Srbska. Riaditeľ múzea Pavel Čáni na otvorení výstavy hovoril aj o príchode Slovákov do týchto končín, o našich tohtoročných výročiach a riaditeľke Etnografického múzea Dr. Mirjane Menkovićovej daroval reprodukciu portrétu Ľudovíta Štúra a print najvzácnejšieho obrazu Z. Medveďovej Slovenská svadba v Petrovci a tiež aj monografiu o tejto našej akademickej maliarke.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články