Archív

Obrazy už vo dva rady

Začalo sa minútkou ticha. V Srbsku včera bol Deň smútku a petrovskí maliari a ich ctitelia na podvečernej vernisáži najprv vzdali hold obetiam a prenasledovaným v akcii Búrka v roku 1995, ktorá si vyžiadala veľký počet obetí a spôsobila masový exodus Srbov z Chorvátska a potom im aj trubkári petrovského cirkevného zboru smutno zahrali. Predsedníčka Združenia petrovských výtvarných umelcov Mária Ivičiaková vítajúc prítomných s hrdosťou poznamenala, že sa združenie rozmáha a na tohtoročných, v poradí siedmych Petrovských pohľadoch, vystavuje až 31 maliarov. Ich najnovšiu tvorbu znalecky zhodnotil výtvarný kritik Vladimír Valentík a Anna Hansmanová im uznanie vyslovila veršami Viery Benkovej. Výstavu otvorila predsedníčka MSS Katarína Melegová-Melichová. Foto zábery z včerajšej vernisáže vo vysokom rozlíšení ponúkame v našej Fotogalérii TU:
http://www.kulpin.net/galeria/category/35-05-august-streda

 

Foto Martin Pucovský

 

Foto Martin Pucovský

 

Petrovskí maliari sa najradšej nadchýnajú krajinkami, radi maľujú aj zvieratá, tentoraz však milovníkov štetca potešili a príjemne prekvapili aj viacerými portrétmi. Výstavu si možno obzrieť vo výstavnom priestore Turistickej organizácie, resp. v budove starej základnej školy, vchod zozadu.

 

Zoznam autorov vystavených obrazov

 

Zoznam autorov vystavených obrazov

 

Druhá vernisáž avizovaná na stredu 5. augusta, ktorá návštevníkov SNS mala voviesť do dejín 170-ročnej Knižnice Štefana Homolu v Báčskom Petrovci, sa žiaľ nerealizovala. Dôvod: nedávny požiar v tejto našej nanajvýš významnej inštitúcii, ktorá má takmer 50 tisíc kníh a v ktorej je starostlivo uschovaný aj opravdivý knižný poklad - kniha v latinčine Theologiae Moralis Officia Hominis Christiani z roku 1698. Pritom však objekt nie je zabezpečený žiadnym požiarnym alarmom.

O knižnici TU: http://www.kulpin.net/22-aktuality/aktuality/7171-kniznica-v-petrovci-a-150-rokov-slovenskej-tlace-vo-vojvodine

 

Katarína Pucovská

Foto Martin Pucovský

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články