Archív

Knihy dolnozemských autoriek

Asociácia slovenských spolkov žien (ASSŽ) už ôsmykrát v rámci SNS prezentovala najnovšie knižné vydania slovenských dolnozemských autoriek. „Tohto roku predstavíme diela 10 autoriek z Vojvodiny a jednej autorky z Rumunska. Svetlo dňa v období júl 2014 – júl 2015 uzreli síce ešte 3 publikácie, ktoré predstavíme nasledujúci rok." Povedala na úvod prezentácie Viera Miškovicová, predsedníčka ASSŽ a dodala, že je cieľom tohto ich podujatia preklenutie hraníc mocou písaného slova a vystavať mosty spolupráce dolnozemských žien. Prezentované boli knihy Dr. Jarmily Hodoličovej, Dr. Anny Marićovej, Dr. Zuzany Čížikovej, Boženky Bažíkovej, Márie Miškovicovej, Viery Benkovej, Kataríny Mosnákovej-Bagľašovej, Anny Kukučkovej, Márie Vrškovej, A. Rau-Lehotskej z Rumunska a Kuchárky Ľudmily Dankovej.

 

Foto Martin Pucovský

 

Foto Martin Pucovský

 

Idea prezentovať literárne a vedecké diela Sloveniek v Srbsku sa zrodila v roku 2008. Niekoľko rokov neskoršie, do programu boli zaradené aj diela autoriek z Rumunska, potom aj z Maďarska.

 

Foto Martin Pucovský

 

Pred začiatkom prezentácie Viera Miškovicová sa poďakovala Jánovi Varšovi, veľvyslancovi Slovenskej republiky v Srbsku za podporu činnosti Asociácie slovenských spolkov žien, za podporu spolkom žien a iným mimovládnym organizáciám vo vojvodinských prostrediach v ktorých žijú Slováci. Vďaku vyjadrila aj jeho manželke Viere Varšovej, ktorá sa ujala organizácie výročných stretnutí ASSŽ a s ktorou spolupracovali aj na humanitárnych bazároch v Belehrade.

 

Foto Martin Pucovský

 

Prihovorila sa aj tajomníčka ASSŽ Mária Gašparovská, ktorá zdôraznila, že tohto roku predstavujú knihy ozaj rôznorodé: „Dr. Jarmila Hodoličová, Dr. Anna Marićová, Dr. Zuzana Čížiková, Boženka Bažíková a Mária Miškovicová sú autorkami kníh, ktoré by sme mohli zaradiť medzi odborné, ktoré sú iného rázu ako umelecká literatúra. Ďalej je tu zostavovateľka Antológie poviedok slovenských autoriek z materskej krajiny a Dolnej zeme Viera Benková, autorka poézie A. R. Lehotská, Slovenka z Rumunska, potom K. Mosnáková Bagľašová, Anna Kukučková a Mária Vršková, ktorým predstavujeme umeleckú tvorbu pre deti a vždy populárne vydanie knihy Kuchárky Ľudmily Dankovej.

Mária Gašparovská urobila výber z diel uvedených autoriek, čo si možno prečítať TU:

 

 

Foto Martin Pucovský

 

Úryvky predniesli Mária Galasová, Anna Zahorcová, Martina Bartošová, Monika Bažaľová a Katarína Arňašová.

 

Foto Martin Pucovský

 

V hudobných predeloch zaspievali Marína Zahorcová a Andrea Lačoková.

Viac fotografií z prezentácie kníh ponúkame v našej Fotogalérii TU:
http://www.kulpin.net/galeria/category/38-08-august-sobota

 

Katarína Pucovská

Foto Martin Pucovský

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články