Archív

Gitáriada Vojvodiny – Kysáč 2015

Tento víkend v Kysáči bude prebiehať v znamení rockovej hudby. Po 40 rokoch vracia sa nám gitariáda. Koncerty sa uskutočnia na futbalovom štadióne kysáčskej Tatry a vstup bude voľný. Ešte dnes a zajtra sa mladé bendy môžu prihlásiť a v piatok už aj vystúpiť na tomto rockovom podujatí, ktorého mediálnym partnerom je RTV. Podmienky a formulár možno nájsť aj na webe pokrajinského mediálneho servisu TU:
http://www.rtv.rs/sr_lat/mladi/konkursi/konkurs-za-mlade-bendove-gitarijada-kisac-2015_636058.html

 

Logo Gitariády KYSÁČ 2015 vypracoval známy dizajnér Pavel Surový

 

Logo Gitariády KYSÁČ 2015 vypracoval známy dizajnér Pavel Surový

 

Pred 40 rokmi, v dňoch 4. - 6. apríla 1975 v Kysáči prebiehala Gitariáda 75. Rádio-televízia Belehrad (RTB) vydala z nej gramoplatňu a na jej obálke sa uvádza, že je to prvá oficiálna vojvodinská gitariáda.

 

Gitáriada Vojvodiny – Kysáč 2015

 

Na prvej gitariáde sa zúčastnilo 11 bitových vokálno-inštrumentálnych súborov z Nového Sadu, Starého Bečeja, Báčskeho Petrovca, Báčskej Palanky, Kaća a Kysáča a o rok neskoršie, na druhú, a žiaľ aj poslednú gitariádu, sa prihlásilo až 23 skupín. Spoluorganizátormi boli Mládežnícka redakcia RNS, slovenský ilustrovaný časopis pre mladých Vzlet a Kultúrno-informačné stredisko Kysáč. O tom viac TU:
http://www.kulpin.net/archiv/22-aktuality/aktuality/8016-prvy-lokalny-rozhlas-a-gitariada

Túžba obnoviť festival bola dostatočne silná a zrealizovaná bude 11. a 12. septembra 2015 vďaka viacerým kysáčskym nadšencom ale aj vďaka finančnej podpore mesta Nový Sad, ktoré rozpoznalo význam tohto projektu.

 

Gitáriada Vojvodiny – Kysáč 2015

 

V prvý deň festivalu 11. septembra program sa začne o 18. hodine a bude súťažného charakteru. Vystúpia mladé kapely, ktoré sa prihlásili do súťaže a porota, na základe jasných kritérií, vyberie kapelu, ktorá vystúpi aj v sobotňajšom programe a ktorej RTV umožní urobiť nahrávku v Štúdiu M. Viac TU: www.gitarijadakisac.com. Po súťažnej časti a vyhlásení víťaza, vystúpi skupina "Bitange" a po nej skupina ,,Love Hunters''.

Na druhý festivalový deň - 12. septembra, plánovaný je bohatý celodenný program. V Galérii SND otvoria výstavu fotografií rockových kapiel zo 70-tych rokov Zorana Veselinovića, pôvodom Kysáčana, ktorý je zvukárom v chýrečnom štúdiu Abbey Road Studios v Londýne a tiež aj výstavu vzácnych platní a časopisov Miroslava Brnu z Kysáča.

 

 Miroslav Brna je zanieteným zberateľom, ktorý jednu časť svojej bohatej, obdivuhodnej kolekcionárskej zbierky prezentoval v Petrovci na SNS 2015 (Foto Martin Pucovský)

 

Miroslav Brna je zanieteným zberateľom, ktorý jednu časť svojej bohatej, obdivuhodnej kolekcionárskej zbierky prezentoval v Petrovci na SNS 2015 (Foto Martin Pucovský)

 

Výstava obrazov členov výtvarného krúžku Michala Geržu bude nainštalovaná v miestnostiach bývalej banky. Maľovanie sprejmi na stenu - ,,Graffiti design'' bude ďalšou zaujímavou akciou.

Oficiálny sobotňajší program sa začne o 19. hodine koncertom rockovej kapely zo 70-tych rokov, v pokračovaní programu je plánované vystúpenie víťaza z predošlého dňa a novosadského bendu „IN3PM" a na záver odznie koncert známej belehradskej skupiny "Riblja Čorba".

V mene organizačného výboru Gitariády Milana Arňaš a Ján Pálik vyzývajú všetkých záujemcov o vystúpenie neváhať a skontaktovať ich. Taktiež pozýva milovníkov hudby počas víkendu navštíviť Kysáč. Organizátori vyhotovili aj zvukovú pozvánku, ktorú si možno vypočuť TU:

 

 

Organizátormi podujatia sú Miestne spoločenstvo Kysáč a Občianske združenie Vrana.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články