Archív

Belehrad víta spisovateľov sveta

Dnes predpoludním v slávnostnej sieni Zhromaždenia mesta Belehrad, významné literárne podujatie, 52. Belehradské medzinárodné stretnutie spisovateľov, otvoril zástupca primátora sídelného mesta Andreja Mladenović , ktorý podčiarkol, že Belehrad po dvoch desaťročiach pokračuje v tradícii uhostenia spisovateľov sveta. Tiež zdôraznil, že Belehrad ako kultúrne stredisko a mesto umelcov, spisovateľov a básnikov, ktorí svojou tvorbou mesto zaradili medzi popredné kultúrne mestá na svetovej mape, Mladenović pripomenul, že je organizátorom stretnutia Združenie spisovateľov Srbska /Udruženje književnika Srbije, ktoré v tomto roku oslavuje 110 rokov pôsobenia. Stretnutia potrvajú do pondelka 21. septembra. Na nich sa zúčastňuje vyše 30 spisovateľov z 23 krajín, medzi iným aj slovenskí spisovatelia. Jednou z tém stretnutia bude aj 200-ročnica narodenia Ľudovíta Štúra. Najvyššie uznanie, medzinárodnú cenu Chartu Moravy, udelia i slovenskému spisovateľovi Miroslavovi Bielikovi.

 

Belehrad víta spisovateľov sveta

 

Po viac ako celom desaťročí, a vďaka nedávnemu stretnutiu primátora Belehradu a predsedu Združenia spisovateľov Srbska Radomira Andrića, Mesto Belehrad je znovu zlatým patrónom tohto renomovaného literárneho podujatia. Pri dnešnom jeho začiatku znovu usporiadali program pomenovaný Privítanie Belehradu spisovateľov sveta. Pri tejto príležitosti umelecký riaditeľ 52. Belehradských medzinárodných stretnutí spisovateľov Milovan Vitezović oboznámil vzácnych hostí s témami tohtoročných Stretnutí, ich náplňou a významnými jubileami: - Všeobecná ústredná téma s heslom: Píš tak ako čo dotýkaš život, - Okrúhle stoly na témy: 750 rokov od narodenia talianskeho spisovateľa Aligieri Danteho, 200 rokov narodeniam známeho národovca a kodifikátora spisovnej slovenčiny Ľudovíta Štúra, 100 rokov od narodenia srbských spisovateľov Milutina Uskokovića a Branka Ćopića. Okrem významných domácich spisovateľov na stretnutiach sa doposiaľ zúčastnilo viac ako 1.500 literátov z celého sveta, medzi ktorými boli aj desiati nositelia Nobelovej ceny. Tieto tematické okrúhle stoly sa uskutočňujú v popoludňajších hodinách v miestnostiach Združenia spisovateľov Srbska v chýrečnej ulici Francúzska číslo 7. Podvečer o 18. hodine v Národnom divadle na scéne Rašu Plaovića usporiadajú Medzinárodný literárny večierok, kde zahraniční a domáci spisovatelia a básnici prednesú úryvky zo svojej literárnej tvorby. Zajtra a pozajtra sa spisovateľská karavána vyberie na cestu do početných kultúrnych stredísk a knižníc v ústrednom a južnom Srbsku, kde sa hlavne zahraniční hostia predstavia so svojou pôvodnou tvorbou. Vystúpia tak v Požarevci, Malom Crnići, Kragujevci, Vrnajčkej Banji, Čačku, Mrčajevciach, Požege, na Zlatibore, Čajetine, Sirogojne a v ďalších mestách.

 

Foto Martin Pucovský

 

Foto Martin Pucovský

 

V sobotu v Mrčajevciach udelia medzinárodnú cenu Charta Moravy, najvyššie uznanie stretnutí, ktoré sa tentoraz dostalo slovenskému básnikovi, prozaikovi a súčasnému predsedovi Spolku slovenských spisovateľov Miroslavovi Bielikovi ako aj srbským spisovateľom Ivanovi Neglišorcovi (pseudonim predsedu Matice srbskej Dragana Stanića) a Radovanovi Marinkovićovi. V záverečný večer na Zlatibore v rámci literárnej besedy Básnické vatry zlatiborské sa zúčastnia aj naši spisovatelia, ako aj spisovatelia zo Slovenska Martin Prebudila, Miroslav Demák, Michal Horecký a Peter Mišák.

 

MP - KP

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články