Archív

Eko reťaz, ktorú treba kovať

Mladí výskumníci Srbska a Eko stredisko z Belehradu, spolu s niekoľkými environmentálnymi mimovládnymi organizáciami z Českej republiky a Slovenska, zorganizovali od 22. do 26. septembra exkurziu vo východnej časti Česka a na západnom Slovensku. Na uvedenú krátku cestu vydali sa predstavitelia Hospodárskej komory Srbska a Regionálnej hospodárskej komory Zaječar, zástupcovia mimovládnych ekologických organizácií z miest Gornji Milanovac a Palić, spolupracovníci Mladých výskumníkov a Eko strediska, ako aj podpisovateľ týchto riadkov. Hneď v prvý deň sme navštívili krásne české mesto Kyjov. Pozrite virtuálne panorámu TU: http://mesto-kyjov.pano3d.cz.

 

Eko reťaz, ktorú treba kovať

 

V Kyjove nás oboznámili s dlhodobým projektom pre udržateľné posilnenie miestnych komunít v oblasti životného prostredia, hospodárskej, sociálnej a kultúrnej oblasti, čo finančne podporila EÚ. Neďaleko od Kyjovu, pri dedine Ždánice, sme si obzreli prírodnú chránenú rezerváciu motýľov, v ktorej nachádza útočisko stovka druhov vzácnych druhov. Nasledujúci deň sme strávili v Čejkoviciach, (https://www.youtube.com/watch?t=18&v=1N3gnTuAptY) ktoré sa môžu pochváliť nádherným stredovekým zámkom z roku 1248 pozmeneným v hotel, v ktorom sme boli ubytovaní. V blízkosti je veľká vínna pivnica a v okolí sú veľké vinice a malá továreň v rakúskom vlastníctve na ekologicky pestované a spracované čaje.

 

Eko reťaz, ktorú treba kovať

 

V meste Bojkovice (https://www.youtube.com/watch?v=nD16ndYnsJ0) sme sa stretli s majiteľom malej škôlky starých autochtónnych odrôd jabĺk, hrušiek, čerešní a ďalších ovocných druhov, ktoré si vďaka svojej odolnosti nevyžadujú osobitnú starostlivosť a a dožijú sa 50 až 100 rokov. V pokračovaní v ceste do Bielych Karpát, sme dorazili do malej dedinky Hostětín (http://www.hostetin.cz/ekologicke-projekty/ds-1005/p1=1619) s iba 230 obyvateľmi. Boli sme ubytovaní v areáli ústavu Veronika, ktorý sa špecializuje na rôzne aktivity: organizuje kurzy pre deti v prírode, odborne pomáha rozvoj malých fariem, podporuje miestne obyvateľstvo v ekologickom pestovaní pôvodných druhov ovocia, vykupuje jablká a iné ovocie na výrobu šťavy a sirupov, udržuje takzvané mokré polia na odvádzanie vidieckej kanalizácie atp. Samotná budova ústavu je postavená ako pasívny dom, ktorý spotrebuje minimum energie a vody.

 

Eko reťaz, ktorú treba kovať

 

Po prehliadke Bielych Karpát, išli sme na Slovensko, do obce Podkylava, kde sme videli väčšiu, krásnu rodinnú farmu: https://www.youtube.com/watch?v=cf5jx_Sw9Jw. Majú tam jazdecké kone bungalovy, detské ihriská a učebne, kde organizujú letnú školu pre študentov a letné tábory pre športovcov. Stará škola v blízkosti farmy je pozmenená v malý hotel s krytým bazénom a konferenčnými miestnosťami. Podávajú v ňom jedlo z farmy, pečú chlieb a varia domáci lekvár.

 

Eko reťaz, ktorú treba kovať

 

Ďalej, neďaleko obce Lajdovci je menšie ekofarma Etelka, ktorá vyrába vynikajúce kozie a kravské syry a ovocné jogurty. V posledný deň exkurzie sme navštívil prírodnú rezerváciu Devínska kobyla a etno biofarmu Stupava (virtuálna prehliadkaTU: http://www.panoramax.sk/panorama.php?panorama=327_biofarma-priroda-stupava-salas, ktorú z botanickej záhrady zmenili na mini farmu voľne žijúcich zvierat, kde majú galériu drevených sôch a mini komplex dreveníc. Farma je vo vlastníctve jednej poslankyne v slovenskom parlamente, inak milovníčky prírody a tradície.

 

Eko reťaz, ktorú treba kovať

 

To je to, čo chýba v Srbsku a Pančeve: podnikaví jednotlivci a skupiny, ktorých štát podporí v realizovaní ich ideí v oblasti ochrany životného prostredia a ekologickej ekonómie. Na druhej strane, mladí nezamestnaní odborníci by mali byť zaškolení v písaní ekologických projektov, ktoré by mohli byť čiastočne financované EÚ. Všetky uvedené české a slovenské environmentálne mimovládne organizácie tak robia a na takýto spôsob vskutku „zamestnajú" svojich členov. Možno, by tak aj naša Ponjavica, Nadela, Jabučki rit, Pilótska škola, stará továreň obuvi, Svilara, Vajfertov pivovar, Crveni magacin i Potamišje zažiarili novou krásou a zmyli blen, ktorý strpčuje život v Pančeve.

 

autor textu a foto Ivan Zafirović

preklad a úprava Katarína Pucovská

 

Komentárov  

0 #1 RE: Eko reťaz, ktorú treba kovaťSmiljana Piksiades 2015-09-30 02:50
:-) :-) :-) Divno!
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články