Archív

Výstava prekresľuje Harmincovu životnú púť

Michal Milan Harminc sa narodil v Kulpíne (7. októbra 1869). Preto aj výstava Príbeh nestora slovenskej architektúry autorov profesora Matúša Dullu a docentky Jany Pohaničovej, ktorou sme si vlani pripomínali 145. výročie narodenia a 50. výročie úmrtia tohto architekta a staviteľa stredoeurópskeho formátu, začínala svoju púť z Kulpína. Ďalej pokračovala do Nového Sadu, odkiaľ ju presťahovali do Maďarska, keďže druhou Harmincovou zastávkou bola Budapešť (1897-1916). Nasledujúcim architektovým pôsobiskom sa stal Liptovský Sv. Mikuláš. Výstava nasledovala túto jeho trasu a pred týždňom bola jej vernisáž v Múzeu Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši. Zajtra, v deň Harmincových narodenín, o 16.h budú vysielať hraný dokument Michala Babiaka Staviteľ Harminc a o Harmincových mikulášskych stavbách bude hovoriť Oľga Fejdiová, ktorá na túto svojráznu narodeninovú oslavu prinesie cigánske rezy.

 

Výstava prekresľuje Harmincovu životnú púť

 

Liptovskomikulášska inštalácia výstavy ponúka pohľady na Harmincove profilové diela s dôrazom na jeho najzaujímavejšie stavby v našom regióne. Ich projekty, fotografie, trojrozmerné modely a 3D animácie môžu vidieť návštevníci výstavnej siene Múzea Janka Kráľa od 30. septembra do 8. novembra 2015.

K Liptovskému Mikulášu viažu Harminca viaceré jeho stavby: vila Dr. Emila Stodolu, vila továrnika Pazeriniho, fabrické objekty a vila rodiny Lackovcov, Bethánia, ale aj impozantné Palace sanatórium Dr. Szontágha v Novom Smokovci, pri zrode ktorého stál mikulášsky továrnik Peter Hubka.

Vernisáž v Liptovskom Mikuláši bola pekne navštívená a vydarená. Na nej sa zúčastnili aj autori výstavy Jana Pohaničová a Matúš Dulla, ktorí si pozreli Harmincovo architektonické dielo Vilu továrnika Pazeroniho, ktorú plánujú zapísať do Zoznamu kultúrnych pamiatok.

O výstave v Liptovskom Mikuláši viac TU:

 

 

V Kulpíne výstava bola nainštalovaná v galérii Poľnohospodárskeho múzea (foto Martin Pucovský)

 

V Kulpíne výstava bola nainštalovaná v galérii Poľnohospodárskeho múzea (foto Martin Pucovský)

 

O vlaňajších výstavách v Kulpíne a Novom Sade TU:

http://www.kulpin.net/22-aktuality/aktuality/7159-predslavnostove-dni-v-kulpine-2014

http://www.kulpin.net/archiv/22-aktuality/aktuality/7183-nestor-slovenskej-architektury

 

Výstava prekresľuje Harmincovu životnú púť

 

Výstava prekresľuje Harmincovu životnú púť

 

Výstava prekresľuje Harmincovu životnú púť

 

Výstava prekresľuje Harmincovu životnú púť

 

Výstava prekresľuje Harmincovu životnú púť

 

Výstava prekresľuje Harmincovu životnú púť

 

Výstava, ktorá sa zrodila zo spolupráce Fakulty architektúry Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov v Novom Sade a vydavateľstva Trio Publishig v Bratislave, prezentuje tridsať najvýznamnejších stavieb M. M. Harminca na území Slovenska a takmer 20 modelov stavieb, ktoré vyhotovili poslucháči Fakulty architektúry STU.. Pútavý príbeh staviteľa a architekta, ktorý na území bývalého Rakúsko-Uhorska a jeho nástupníckych štátov zanechal impozantných 300 diel je zdokumentovaný aj v monografii o čom viac TU:
http://www.kulpin.net/archiv/22-aktuality/aktuality/7535-architekt-dvoch-storoci

 

Katarína Pucovská

Foto Martin Pucovský

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články