Archív

Šafárikovci vyzývajú a pozývajú

Slovenské kultúrne centrum Pavla Jozefa Šafárika z Nového Sadu vyzýva fujaristov a iných hudobníkov zo Srbska, ktorí majú záujem absolvovať základy interpretácie na slovenskom tradičnom nástroji – fujare, aby sa prihlásili na III. fujarový seminár vojvodinských Slovákov pod názvom Fujara naša slovenská. Tiež povolávajú pridať sa k nim a zapojiť sa do činnosti tanečnej, speváckej, divadelnej alebo hudobnej zložky. A povolávajú aj na ich oslavy, ktoré budú 7. a 8. novembra, kedy si pripomenú 95 rokov činnosti.

 

Šafárikovci vyzývajú a pozývajú

 

Slovenské kultúrne centrum Pavla Jozefa Šafárika z Nového Sadu Vám s radosťou oznamuje, že sa uskutočnia oslavy 95. výročia spolkovej činnosti novosadských Slovákov, ktoré budú prebiehať v termíne 7.-8. novembra 2015 v Novom Sade.

V sobotu 7. novembra o 17.00h v budove NIS-a, ulica Narodnog fronta 12, usporiadajú slávnostnú akadémiu, o 18.00h výstavu panelových fotografií Michala Madackého a o 19.00h galakoncert SKC P. J. Šafárika. Ľudová veselica bude v miestnostiach Šafárika a začne sa o 22.30h.

Na nedeľu 8. novembra sú naplánované slávnostné Bohoslužby v slovenskom evanjelickom kostole so začiatkom o 10.00h.

 

Z vlaňajšieho fujarového seminára (Foto archív SKC P. J. Šafárika)

 

Z vlaňajšieho fujarového seminára (Foto archív SKC P. J. Šafárika)

 

Seminár Fujara naša slovenská sa uskutoční od 21. a 22. novembra 2015 v Novom Sade v miestnostiach SKC P. J. Šafárika. Seminár bude viesť Ján Šimiak, fujarista z Očovej, kolísky tohto hudobného nástroja. Účastníci seminára budú rozdelení do dvoch pracovných skupín: začiatočníci a pokročilí. Tí, ktorí už absolvovali prvé dva ročníky seminára sa budú venovať najmä praktickým nácvikom, pokým začiatočníci budú mať možnosť získať poznatky o výrobe píšťal, o fujarových ľudových piesňach a spôsobe ich interpretácie, ako aj vyskúšať sa v hre na tomto nástroji, ktorý bol v novembri 2005 v Paríži zapísaný organizáciou UNESCO do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva.

Najúspešnejší 4. fujaristi budú mať príležitosť vystúpiť v roku 2016 na Celoslovenskej prehliadke fujaristov v Korytárkach na Slovensku.

Prihlášky treba posielať najneskôr do 10. novembra 2015 na adresu:

SKC P. J. Šafárika
Vuka Karadžića 2a
21 000 Nový Sad

alebo e-mailom na adresu Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.

Účastníci majú hradené odborné služby prednášateľa a obedy. Poplatok na seminár je 800,00din. Cestovné, resp. ubytovanie si účinkujúci hradia sami. Viac informácií získate na tel. čísle 069 180 19 81.

Projekt podporil Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí.

O priebehu vlaňajšieho seminára viac TU: http://safarik.org.rs/sk/?p=3624

 

Šafárikovci vyzývajú a pozývajú

 

Zo SKC P. J. Šafárika srdečne pozývajú navštíviť ich, hoci aj nezáväzne. Robia nábor členstva, ale majú aj čo ukázať a s čím sa pochváliť. Opravená je aj strecha ich Centra, ktorá sa bola zrútila, o čom viac TU: http://www.kulpin.net/archiv/22-aktuality/aktuality/7146-verejna-zbierka-vyzva-prosba-oprava-objektu-skc-p-j-safarika.

 

Objekt pred a po oprávke (Foto archív SKC P. J. Šafárika)

 

Objekt pred a po oprávke (Foto archív SKC P. J. Šafárika)

 

Objekt pred a po oprávke (Foto archív SKC P. J. Šafárika)

 

kp

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články