Archív

Naša Vansovej Lomnička 2015

Monika Bažaľová z Hložian s prednesom básne Žaka Prevera Čakaj ma pod bresťom a Iveta Galasová z Padiny s prednesom úryvku z diela Jediná Kláry Jarunkovej, v dobrom svetle predstavili Asociáciu slovenských spolkov žien na 48. ročníku súťaže Naša Vansovej Lomnička v Starej Ľubovni, Slovenská republika. Ďakujúc ich účasti recitačná súťaž mala medzinárodný ráz. Prítomné recitátorky a porotu zaujali prednesy, iba naša slovenčina im bola príliš mäkká. Pre poslucháčov ale ľúbozvučná.

 

Naša Vansovej Lomnička 2015

 

Na pozvanie Ľubovnianskeho osvetového strediska, víťazky finálovej súťaže v prednese poézie a prózy pre ženy, ktorú organizuje Asociácie slovenských spolkov žien, sa aj v roku 2015, v dňoch 16. - 17. októbra zúčastnili na súťaži v Starej Ľubovni. Na nej sa predstavilo 26 recitátoriek z celého Slovenska. Súťaž bola na vysokej umeleckej úrovni, ako aj otvárací program s vynikajúcimi hudobnými bodmi študentov základnej umeleckej školy v Starej Ľubovni.

 

Naša Vansovej Lomnička 2015

 

V mene Asociácie slovenských spolkov žien recitátorky sprevádzala Viera Miškovicová, predsedníčka a Katarína Zorňanová, pokladníčka ASSŽ, ktoré nadvizali kontakty s Úniou žien Slovenska prešovského kraja a ľubovnianskeho okresu.

Počas návštevy v Starej Ľubovni, navštívili sme ľubovniansky hrad na ktorom bol usporiadaný kultúrno umelecký a hudobný program francúzkej šansony pre účastníčky súťaže.

Pod hradom sa nachádza Skanzen (etno dedinka) s typickými slovenskými domcami a grécko katolíckym kostolom s jedným z najstarších ikonostasov na Slovensku.

 

Naša Vansovej Lomnička 2015

 

Účasť recitátoriek Asociácie slovenských spolkov žien na Našej Vansovej Lomničke v Starej Ľubovni podporila Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny.

Knižné darčeky poskytli Matica slovenská v Srbsku a Slovenské vydavateľské centrum v Báčskom Petrovci.

 

Viera Miškovicová

 

Komentárov  

0 #1 RE: Naša Vansovej Lomnička 2015Daniel i Smiljana 2015-10-26 22:50
Krasne!
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články