Archív

IN MEMORIAM – za Vierou Boldockou

Nebolo to ani tak dávno. Začiatok osláv 90. narodenín petrovského gymnázia poznačil svojrázny dokument o tých najzodpovednejších ľuďoch, činnosť ktorých je spätá s touto školou. V slávnostnej sieni bola predstavená kniha Samuela Boldockého pod názvom Riaditelia Gymnázia v Petrovci 1919 - 2009. Autora tejto vzácnej publikácie sme na poslednú cestu vyprevadili 25. apríla 2015, v deň jeho 72. narodenín, a s jedinou ženou riaditeľkou zahrnutou v knihe, o štyri roky mladšou sestrou zosnulého autora, Vierkou Boldockou sa lúčime v dnešný smutný decembrový večer. Vedeli sme, že sa už niekoľko dní chystala na odchod, - bojovala hrdinsky, - napriek tomu nás jej odchod zasiahol bolestne a nepripravených.

 

IN MEMORIAM – za Vierou Boldockou

 

Zápasiť treba. Neujsť nikdy z boja,
nebáť sa rán, že sa snáď nezahoja.
A milovať.

Napísal Ján Smrek a to bolo aj mottom generácie maturantov petrovského gymnázia, ktorí sa v tomto roku stretli na oslave 40 rokov od maturity. Bola som jednou z nich. Naša obľúbená profesorka chémie, ktorá na pracovisko do gymnázia nastúpila v tých rokoch keď sme boli gymnazistami, na toto tohtoročné naše stretnutie prvýkrát neprišla. Vždy sa chcela s nami stretať. Tentoraz nás iba srdečne pozdravovala a odkázala, že by iste prišla, keby mohla. Nemohla. Zápasila. Ale aj milovala. Taká nám zostane v spomienke. Usmievavá a ochotná.

 

Bývalí riaditelia gymnázia: Paľo Belička, Viera Boldocká a Pevel Mučaji

 

Bývalí riaditelia gymnázia: Paľo Belička, Viera Boldocká a Pevel Mučaji

 

Viera Boldocká sa narodila v Báčskom Petrovci 27. januára 1947. Základnú školu a gymnázium zakončila v Petrovci. Štúdium na Filozofickej fakulte (odbor chémia) skončila v Novom Sade v roku 1969. V roku 1970 začala pracovať na gymnáziu v Báčskom Petrovci. V roku 1983 bolazvolená na funkciu riaditeľky gymnázia. Bola prvou ženou riaditeľkou tejto našej významnej vzdelávacej inštitúcie.

 

Veľvyslanec Igor Furdík a Viera Boldocká

 

Veľvyslanec Igor Furdík a Viera Boldocká

 

Za svoju obetavú prácu získala početné domáce a zahraničné uznania a medzi tými poslednými bola Cena Samuela Tešedíka, ktorú ako prvej udelili Viere Boldockej v roku 2013.

 

Mária Boldocká, Katarína Pucovská a Viera Boldocká

 

Mária Boldocká, Katarína Pucovská a Viera Boldocká

 

Komemorácia bude v pondelok o 11. h na petrovskom gymnáziu a pohreb bude v pondelok o 14.00 v dome smútku v Petrovci.

Putuj tíško milá Vierka.

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

0 #3 Sucit v tichostiVlado 2015-12-07 10:12
Prof. Viera Boldocka uspešne rozosievala taje i vyhody chemie a klady duchaplneho spravovania, riadenia Gymnazia Jana Kollara v Bačkom Petrovci. Materinskym teplom vhlbovala sa do života študujucej mladeže i ich prednašatelov. Spoločenskou angažovanostou vo svojom i mimo toho prostredia obohacovala jeho chod, rozvoj i nadej v pokrok, spolupatričnost ludi.
Z tichostou jej odchodu splyvaju moje spomienky na sretnutia i moj sucit jej rodinnym.
Vlado
Nahlásiť administrátorovi
+4 #2 In memoriam - za Vierou BoldockouViera Benková 2015-12-06 15:07
Nie preto že bola prvou ženou - riaditeľkou nášho gymnázia ale Vierka mala nielen nadhľad nad pedagogickou prácou na stredných školách ale veru i riaditeľské vlohy. Vždy ke´d si bola neistá alebo pochybovala o nejakom kroku v týchto neľahkých časoch nášho oébstátia na tejto rozvírenej rovine, poradila sa s kolektívom a najčastejšie s bratom Samuelom. Obaja sa celým srdcom a dušou venovali gymnáziu, práci na poli vzdelávania, kultúry a ke´d bolo treba za vec zabojovať aj zabojovali a neskrývali sa v kabinete. Vierke ako riaditeľke záležalo na všetkých žiakoch, na všetkých Slovákoch z ktorejkoľvek strany prišli, šla do všetkých našich prostredí a zasadzovala sa za zomknutie nás všetkých lebo zvady a nesváry nás oslabia, ako vidno dnes, že nás nielen oslabujú ale v prepolitizácii priam nesú s vetrom zániku!
Vierka vdaka Ti za všetko a aj za to, že si nás spisovateľov, novinárov, hudobníkov, učiteľov, aj obyčajných ľudí prijímala na pohovor a naše gymnázium zdedené otcami tak aj vnímala - všetkých a pre všetkých! Nech Tvoja cesta zostane zapísaná aj v hviezdach...
viera Benková
Nahlásiť administrátorovi
+2 #1 RE: IN MEMORIAM – za Vierou BoldockouDaniel Piksiades 2015-12-06 01:23
Neka joj je laka zemlja. Naše najiskrenije saučešće njenoj rodbini I porodici.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články