Archív

Vianoce sú predo dverami aj v Hložanoch...

Obyvatelia tejto dediny sú známi aj podľa pestovania dobrých vzťahov medzi občianskymi združeniami. V dedine jesto približne 15 združení činných a menej činných. Ich členovia spoločnými silami neraz prispeli prospešnými aktivitami nie len svojej organizácii ale aj k dobrému menu dediny v ktorej pôsobia. Vzájomnú dobrú spoluprácu majú aj spolok žien Slovenka a Miestna organizácia penzistov a invalidov práce.

 

Vianoce sú predo dverami aj v Hložanoch...

 

Ešte pred asi 10. rokmi sa uzhodli, že zorganizujú aj príležitostné stretnutie v ústrety najradostnejšiemu sviatku všetkých kresťanov - Vianociam. Tak bolo aj v utorok 15. decembra. A to nie náhodou. Toto stretnutie organizujú rovno v tretiu adventnú nedeľu, ktorej liturgický význam sa nesie v znamení radosti a osláv.

 

Vianoce sú predo dverami aj v Hložanoch...

 

Približne 80 členov MOP či SŽ Slovenka sa stretli v podvečer v trefne upravenom ambiente (ktorý si vopred vydekorovali) v tamojšej miestnej sieni kaviarni Pod lipami. V rámci Predvianočného večierka odznel aj kratší program, ktorý bol hlavne zameraný na duchovnú oblasť, vianočné a novoročné vinše ale aj zaujímavosti späté s aktuálnym obdobím. Stretnutie spestrili Z.Turociová, A. Čipkárová, M. Murtínová, Z. Dudková a Z. Šranková, ale aj spevácka skupina spolku žien Slovenka.

Na večierku si prítomní pochutnali na sárme varenej v sedliackej peci. Pripravili ju členky spolku žien, nevystali ani koláče príznačné pre sviatky akými sú biela pita a medové kocky. Vianočnú atmosféru dočarili aj vareným vínom a v sieni nechýbal ani vkusne upravený stromček.

 

Spolok žien Slovenka

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články