Archív

Vniesli svetlo a hrejivé tóny

S Vianocami sme dostali svetlo nádeje, teplo a lásku. V 2. slávnosť vianočnú – s diakonom Štefanom a jeho umučením, sa nám dáva napomenutie: neukameňovať (!) ale konať službu a dobré skutky blížnym a nemať "tvrdé srdce". Konať službu a obmäkčiť aj tie zatvrdilé srdcia možno i teplým slovom a hrejivým tónom. Práve také sa včera niesli aj petrovským kostolom. V evanjelickom chráme Božom usporiadali Vianočný koncert na ktorom vystúpili Obecný spevokol Credimus, Dychový orchester CZ Báčsky Petrovec, Musica viva a cirkevné spevokoly z Kulpína, Hložian a Báčskeho Petrovca.

 

Foto Martin Pucovský

 

Foto Martin Pucovský

 

Foto Martin Pucovský

 

Foto Martin Pucovský

 

Foto Martin Pucovský

 

Foto Martin Pucovský

 

Prihovorili sa Mgr. Ján Vida, ev. farár v Báčskom Petrovci a Mgr. Jaroslav Javorník, PhD, farár v cirkevnom zbore v Kulpíne. Obecný cirkevný spevokol, ktorý pomenovali Credimus a bol najmladším z účinkujúcich zborov, pracuje pod taktovkou Anny Medveďovej. Zbor Musica viva z Báčskeho Petrovca už 15 rokov vedie Mariena Stankovićová-Kriváková. Mladší a starší spevokol petrovského cirkevného zboru pôsobí pod vedením Pavla Očovejiho, kulpínsky nacvičuje kantorka Miluška Petrášová a hložianským kantorom je Rastislav Dudáš, ktorý roky pracuje aj so spevokolom. S petrovskými trubkármi vystúpil aj Kysáčan Miroslav Poničan.

Krásnym slovom a veršíkmi sa prihovorili Anna Speváková, Ján Lačok, Danuša Tordajiová, Anna Horvátová a Ján Vida.

 

Foto Martin Pucovský

 

Foto Martin Pucovský

 

Foto Martin Pucovský

 

Foto Martin Pucovský

 

Foto Martin Pucovský

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Od pondelka vykročíme do všedných, pracovných dní. Zakrátko vstúpime aj do dní nového roku. Nový životný cyklus sa znovu začne. Treba sa nám pripraviť na nový zápas – teda aj na nesenie kríža. Dobre nasmerovaní, s pozitívnou mysľou a hrejivým teplom v nás, bude sa nám ľahšie kráčať. V posvätnom kostolnom šere, vyplnenom lahodnými tónmi, teplo sa vždy nachádza.

 

Katarína Pucovská

Foto a video Martin Pucovský

 

Komentárov  

+1 #1 RE: Vniesli svetlo a hrejivé tónyDaniel Piksiades 2015-12-27 14:39
Predivno! Hvala za divne slike, pesme,reportažu, ohrabrenje... Želimo vama I vašima svaku sreću I uspeh u Novoj 2016. godini, Katarina I Martine.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články