Archív

Menšinový akčný plán

Zhromaždenie Srbska musí v priebehu niekoľkých týždňov schváliť akčný plán pre menšiny, oznámil šéf poslaneckej skupiny Zväzu vojvodinských Maďarov v republikovom parlamente Pásztor Bálint. Podľa jeho názoru v akčnom pláne sú najdôležitejšie dve témy: zmeny v zákone o národnostných radách a proporcionálne zamestnávanie.

 

Menšinový akčný plán

 

Podľa kapitoly 23 Srbsko je povinné vypracovať menšinový akčný plán v rámci rokovaní o pripájaní sa do EÚ. Pásztor zhodnotil, že je to veľký úspech, pretože nie každá kandidátska krajina bola povinná prijať akčný plán o tom, čo je potrebné urobiť v oblasti práva menšín pred vstupom do EÚ.

Šéfka tímu pre rokovania s EÚ Tanja Miščevićová pred dvomi mesiacmi na konferencii o postavení národnostných menšín vo Vojvodine usporiadanej v súvislosti s predbežným návrhom tohto akčného plánu ozrejmila, že v ňom treba špecifikovať otázky ako je vzdelávanie, menšinová účasť v politike a zamestnávaní vo verejných inštitúciách, ekonomické postavenia, ochrana jazyka a médií v rečiach národnostných menšín, vzdelávanie a ďalšie. Podľa nej, akčný plán sa týka tiež aj ochrany kultúrnych hodnôt a v ňom treba jasne definovať opatrenia, príslušnosti, lehoty a kroky ktoré budú viesť k realizácii tých opatrení.

Zástupkyňa ombudsmana Eva Vukašinovićová mieni, že je právny rámec na ochranu národnostných menšín v Srbsku dobrý, ale problém je v uplatňovaní zákonov. Preto očakáva, že sa v akčnom pláne zavedú niektoré nové mechanizmy, ktoré zabezpečia realizáciu právnych predpisov.

Predbežný návrh TU:

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články