Archív

Credimus – sme presvedčení

Uzavreli sme vianočný kruh. V stredu 6. januára bol sviatok Zjavenia Krista Pána, čiže Traja králi a dnes je už nedeľa 1. po Zjavení. Symbolmi Vianoc sú svetlo nádeje, teplo a lásku. Narodený Ježiš je tým svetlom a teplom, avšak aj my môžeme byť svetlom sveta (Jn 8, 12; Mt 5, 14). S takým predsavzatím včera v rumunskom Nadlaku usporiadal koncert Obecný cirkevný spevácky zbor Credimus z Báčskeho Petrovca, Hložian a Kulpína. Členovia tohto spevokolu spievajú s presvedčením, že pieseň poteší každého a obmäkčí aj tvrdé srdce. S vianočným repertoárom potešili aj početných prítomných v nadlackom evanjelickom kostole.

 

Credimus – sme presvedčení (Foto Ecav Nadlak)

 

Credimus – sme presvedčení (Foto Ecav Nadlak)

 

Vianočné obdobie je teda za nami. Spev však pokračuje. Vo sviatok Troch kráľov sa podľa našej tradície varí fazuľa a pražia pampúchy. Sú to, podmienečne povedané, všedné jedlá, ktoré dobre chutia po dlhšom vianočno - novoročnom hodovaní a ktoré akoby napovedali, že dosť bolo osláv, treba začať pracovať. Avšak, aby tá práca ľahšie padla, ešte dávno si ju naši predkovia spojili so zábavou. V tomto zimnom období, kedy sa vonku robiť ešte nemôže, usporadúvali priadky a zábavy. Počas nich sa, viac než inokedy, konzumovala kukurica: varená, maková, pukaná... Toto je práve to obdobie – fašiangy. Potrvá do Popolcovej stredy, ktorá v tomto roku pripadá na 10. februára, kedy sa už „pochová basa". Treba sa načas stíšiť pred veľkonočným piatkom a Ježišovým ukrižovaním.

 

Credimus – sme presvedčení (Foto Ecav Nadlak)

 

Credimus – sme presvedčení (Foto Ecav Nadlak)

 

Do začiatku pôstneho obdobia zábavy sú však priam odporúčané. Človek je totiž spoločenská bytosť a aby mohol „naplno fungovať" potrebuje aj zábavu, teplé ľudské pohladenie, spev... Spevom a teplým slovom včera v Nadlaku prítomných potešili členovia spevokolu báčskopetrovskej obce Credimus, ktorý pracuje pod vedením Anny Medveďovej. Prihovoril sa Mgr. Ján Vida, ev. farár v Báčskom Petrovci a príležitostný text prečítala Martina Bartošová. Hudobný sprievod Vladimír Zima.

 

Credimus – sme presvedčení (Foto Ecav Nadlak)

 

Credimus – sme presvedčení (Foto Ecav Nadlak)

 

Ako zneli skladby G.F. Händela Raduj sa svet a Tichá noc F. Grubera – na sklonku roka na Vianočnom koncerte v báčskopetrovskom kostole kamerou zaznamenal Martin Pucovský:

 

 

 

Kiežby nás tento rok naše vianočné zvyky a tradície navzájom priblížili. Kiežby nám pomohli jasnejšie žiariť.

 

Katarína Pucovská

Foto Ecav Nadlak

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články