Archív

21. február v Galérii Babka

Obrazy hovoria univerzálnym jazykom a v Galérii Babka v Kovačici sa tak veľavravne návštevníkom prihovárajú už 25 rokov. Štvrťstoročia je úctyhodný vek a podobný rešpekt si zasluhuje aj 16 ročníkov vytrvalosti v oslavách 21. februára Medzinárodného dňa materinského jazyka. „...Snažil som sa nájsť spojitosť medzi materinským jazykom a insitným maliarstvom. Uvedomil som si, že každý maliar maľuje obraz vo svojom rodnom jazyku a my, zatiaľ čo sa naň pozeráme, si ho vyložíme v tom svojom vlastnom. Naše výstavy sú založené práve na tomto princípe v zmysle, že každý z autorov sa nám prihovára v tom svojom materinskom jazyku." Hovorí majiteľ Galérie Babka Pavel Babka, ktorý sa každoročne nanajvýš seriózne chystá osláviť tento deň. Do sveta tak každoročne zasiela maľovaný odkaz o málopočetnej ale húževnatej a tvorivej slovenskej enkláve odštiepenej od svojej vlasti, ktorá kultúrou bojuje o svoje zviditeľnenie.

 

21. február v Galérii Babka

 

S oslavou Medzinárodného dňa materinského jazyka býva spojená aj pracovná časť, čiže okrúhly stôl na tému insity. Tohtoročnou témou okrúhleho stola je Slovenské insitne umenie v Srbsku ako špecificky prvok nehmotného kultúrneho dedičstva, ako ho chrániť a zosúladiť s programami UNESCO. Otázka pre vedcov a tvorcov kultúrnej politiky Srbska aj Slovenska ako prirodzene najviac zainteresovaných účastníkov. Zoznam tém a účastníkov TU:

 

 

Tento okrúhly stôl má za cieľ, aby najlepší odborníci, etnológovia, antropológovia, historici, historici umenia, sociológovia, odborníci z oblasti cestovného ruchu, ekonómovia kreatívnej ekonomiky, ako aj tvorcovia kultúrnej politiky Srbska a Slovenska, vyjadrili svoje názory a návrhy, ako zachovať autentickosť tohto maliarstva pre budúcnosť.

 

21. február v Galérii Babka

 

Patrónmi tohtoročného podujatia v Kovačici sú: minister kultúry Srbska Ivan Tasovac, európsky komisár pre vzdelávanie, kultúru, mládež a šport Tibor Navracsics a minister kultúry Slovenskej republiky Marek Maďarič.

 

O Galérii Babka TU: http://www.babka.rs/sk/

 

Katarína Pucovská

Martin Pucovský

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články