Archív

Ochrana dôstojnosti ľudského života...

Začiatkom tohto roku vedúci Detašovaného pracoviska Martina Luthera v Báčskom Petrovci VŠZaSP sv. Alžbety z Bratislavy, za pomoci svojich študentov sociálnej práce a v spolupráci so Spolkom žien z Petrovca, vykonali evidenciu sociálne znevýhodnených a núdznych jednotlivcov a rodín v Báčskom Petrovci. Po vzhliadnutí ich potrieb, včera zrealizovali humanitárnu akciu. Navštívili 17 sociálne ohrozených rodín a jednotlivcov, ktorým odovzdali balíky. Pomoc zabezpečili vo forme ohrevu, potravín a hygienických potrieb. Z Detašovaného pracoviska vyzývajú aj občanov Petrovca, ktorí chcú pomôcť a majú nepotrebný odev, nábytok a sporáky, aby ich oboznámili. Zozbierané veci ponúknu občanom, ktorí to potrebujú. Pracovná doba pracoviska je v každý pondelok, stredu a piatok od 17.-19. h a telefónne číslo je: 021/780-665.

 

Ochrana dôstojnosti ľudského života...

 

Ochrana dôstojnosti ľudského života...

 

Humanitárna činnosť detašovaného pracoviska je nepretržitá. Stále aktuálna je akcia zberu zimného odevu a obuvi pre strediská pre bezdomovcov vo Futogu a v Novom Sade. Zároveň konajú aj zber detského odevu a obuvi. Dobročinné akcie v Petrovci toto pracovisko začalo organizovať od minulého roka podľa príkladu VŠZaSP v Bratislave. Vo včerajšej akcii ohrozeným spoluobčanom odovzdali základné suroviny (múka, soľ, cukor, olej, ryža, krupica, cestoviny, salámy, paštéty, mäsové konzervy, zemiaky, cibuľa...) a hygienické potreby (šampóny, mydlá, prášky na pranie, zubné pasty, zubné kefky, hygienické vložky, plienky...).

 

Ochrana dôstojnosti ľudského života...

 

Ochrana dôstojnosti ľudského života...

 

Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety začala svoju činnosť v roku 2003. Sídli v Bratislave, má 15 domácich detašovaných pracovísk a 6 zahraničných detašovaných pracovísk – Praha a Přibram (ČR), Wissenfels (SRN), Nairobi (Keňa), PhnomPenh (Kambodža) a Báčsky Petrovec (Srbsko). Priemerný ročný počet študentov je cca 14.000.

Vysoká škola sv. Alžbety je nezisková organizácia, čo znamená že okrem vzdelávacej činnosti zameriava sa aj na humanitárnu pomoc. V súčasnosti sa realizuje vyše 100 zdravotníckych, sociálnych a vzdelávacích projektov nielen na Slovensku ale aj na Ukrajine, v Rumunsku, v Afrike, v Ázii (nemocnice pre dospelých, pre deti s AIDSom, domovy pre bezdomovcov, sirotince, domovy pre deti ulice, atď.) (http://www.vssvalzbety.sk/projekty/humanitarne-projekty/projekty)

 

Ochrana dôstojnosti ľudského života...

 

Ochrana dôstojnosti ľudského života...

 

V tom duchu začalo svoju humanitnú činnosť aj Detašované pracovisko Martina Luthera v Báčkom Petrovci založené v roku 2008. V minulých rokov vychovalo vyše 100 absolventov odboru Sociálna práca a v súčasnosti školí takmer 100 študentov z rôznych častí Srbska, ale aj zo zahraničia (Rakúsko, Slovinsko, Nórsko). VŠZaSP organizuje výučbu aj pre študentov odboru Ošetrovateľstvo, ktorá sa realizuje na Slovensku a čiastočne aj v Srbsku.

 

Marína Kondačová

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články