Archív

Do Senice pestrý pozdrav z Kovačice

Jestvuje jedna dedina, niekde na planéte. V tej dedine suverénne vládne gigantický kohút pestrých farieb. Tá dedina, to je Kovačica Pavla Hajka. Jestvuje tiež jedna dedina, ktorá sa rovnako tak ponáša na banátsku Kovačicu, s tyrkysovo - modrým hlbokým horizontom a v nej sa tekviciam dobre darí. Tá dedina, to je Kovačica Pavla Cicku, ktorý na každý obraz vedľa svojho mena namaľuje tekvicový list ako svojrázny symbol kovačickej roviny. Na vernisáž obrazov uvedených dvoch insitných maliarov pozývajú Trnavský samosprávny kraj, Záhorské osvetové stredisko Senica a Evanjelická cirkev a.v. Senica. V Senici výstava bude návštevníkom sprístupnená od 21. februára do 6. marca 2016.

 

Do Senice pestrý pozdrav z Kovačice

 

Insitný maliar Pavel Cicka v tomto roku oslavuje 55 rokov a Pavel Hajko je o osem rokov starší, majú teda dostatok životnej a umeleckej zrelosti. Obaja sú narodení v Kovačici, obaja sa dopracovali k vlastnému rozpoznateľnému umeleckému prejavu, vlastnému štýlu a svojskému výtvarnému jazyku, k vlastnej filozofii. Majú za sebou početné samostatné a kolektívne výstavy, množstvo vysokých ocenení...

 

Do Senice pestrý pozdrav z Kovačice

 

Do Senice pestrý pozdrav z Kovačice

 

O Hajkových kohútoch Dragan Milenković písal ako o mocných, gigantických vtákoch, pestrých farieb, mohutného tela, údov a krku, rozkvitnutého silného chochla a ešte silnejšieho hlasu, ktorým budia obyvateľov, zvolávajú ich osláviť život, krásu a plodnosť, ktoré sú všade vôkol nich. Tým hlasom kohúty vyzývajú aj na súboj, vyhlasujú svoje mužské víťazstvá, predvádzajú svoju presilu. Niekedy kohúta, možno predsa trochu prehnane sebavedomého, porazia ľudia, ženy, zviažu ho, zabijú, ba dokonca rozopnú na kríž, ale jedno je isté: on je hlavnou postavou, on je stredobodom všetkých udalostí a všetkých vecí, okolo neho sa všetko krúti.

 

Do Senice pestrý pozdrav z Kovačice

 

Do Senice pestrý pozdrav z Kovačice

 

K technikám, ktoré Pavel Cicka najviac využíva, jednoznačne patrí olejomaľba na plátne a charakteristickým pre jeho tvorbu je krajinomaľba s tyrkysovo - modrým hlbokým horizontom, v popredí sa vynímajú ľudia a v pozadí vidno kovačický kostol so svojou vežou. V jeho maliarskej tvorbe prevládajú vážne dedinské a oddychové ale aj humorné scény: poľovníci, rybári, hudobníci, opilci a postavy zúčastňujúce sa na rôznych dobrodružstvách pri veselých a smutných príležitostiach... Tyrkysovú rovinu obohacuje o motív červených koní, ktoré si zasluhujú pozornosť, úctu a obdiv.

 

Katarína Pucovská

Foto Martin Pucovský

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články