Archív

Výstava insitného umenia v Senici

V nedeľu 21. februára sa konala v Záhorskom osvetovom stredisku v Senici vernisáž výstavy obrazov pod názvom „Pozdrav z Kovačice". Tentokrát svoje prekrásne diela vystavovali dvaja významní maliari kovačickej školy insitného umenia Pavel Cicka a Pavel Hajko. Insitné umenie sa v Senici teší veľkej obľube, dôkazom čoho bola i zaplnená sála osvetového strediska. Prítomné boli i miestne médiá, ktoré si nenechali ujsť príležitosť zoznámiť sa s obidvomi maliarmi a ich obdivuhodnými dielami.

 

Výstava insitného umenia v Senici

 

Výstava insitného umenia v Senici

 

Spoluorganizátorom výstavy bol Evanjelický a. v. cirkevný zbor v Senici. Domáci farár Juraj Šefčík v úvode predstavil obidvoch umelcov a priblížil ich bohatú tvorbu. Komorný zbor pri CZ niekoľkými piesňami prispel k príjemnej atmosfére celého podujatia.

 

Výstava insitného umenia v Senici

 

Výstava insitného umenia v Senici

 

Potom už všetci prítomní s veľkým záujmom obdivovali krásu krajinky, postáv a postavičiek Pavla Cicku. Všimli si i ochrannú značku autora - malý tekvicový list na každom z jeho obrazov, z ktorých bolo cítiť lásku k svojej krajine i k ľuďom v nej. U Pavla Hajka to bol zase neprehliadnuteľný pestrofarebný kohút, ktorý je dominantným motívom jeho tvorby. Speváci maliarovi ako výraz uznania zaspievali aj krátku veselú pesničku o kohútikovi.

 

Výstava insitného umenia v Senici

 

Na záver si s umelcami urobili spoločnú fotografiu.

Bolo to skutočné veľmi príjemné nedeľné popoludnie.

 

Oľga Zlochová

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články