Archív

Jar a magické sviatky jari

Blahoželáme Jozefom k meninám a lúčime sa so zimou. V tomto roku bude jarná rovnodennosť už zajtra 20. marca – kedy sa začína jar a dnes, na Jozefa, sa teda lúčime so zimou. Krásny jozefský čas nesie plný klas. V našom regióne býva tento deň i častým termínom návratu prvých bocianov. Jozef vraj rozdáva aj vtáčencom pesničky. Krstné meno Jozef (19. 3.) patrí vo svete stále k najrozšírenejším. Najznámejší je Jozef z Nazaretu - pestún Ježiša Krista, ktorý betlehemské dieťatko i s matkou Pannou Máriou odvážne zachránil pred vraždiacim Herodesom. A zajtrajšie ráno, okrem kalendárnej jari, nám prináša i kvetnú predzvesť takzvaných sviatkov jari, čiže zajtra je Kvetná nedeľa a pre kresťanov ona znamená úvod Veľkého týždňa, kedy si pripomínajú umučenie, smrť a vzkriesenie Ježiša Krista. V mnohých našich prostrediach na Kvetnú nedeľu usporiadajú príležitostné programy a podujatia.

 

Z vlaňajšej predveľkonočnej výstavy v Hložanoch

 

Spolok žien Slovenka Hložany pozýva na Výstavu kraslíc a jarných aranžmánov. ktorá bude v nedeľu 20. marca 2016 v miestnostiach Hasičského spolku (vedľa Domu kultúry) na ul. M. Tita. Slávnostné otvorenie výstavy stanovili na 10,00 a zatváranie výstavy s udeľovaním ďakovných listín bude o 18,00 h. Záujemcov tiež povolávajú, aby ste sa so svojimi veľkonočnými a jarnými dekoráciami, kraslicami a medovníkmi zúčastnili na predajnej časti výstavy.

 

Z vlaňajšej predveľkonočnej výstavy v Hložanoch

 

Z vlaňajšej predveľkonočnej výstavy v Hložanoch

 

Z vlaňajšej predveľkonočnej výstavy v Hložanoch

 

Združenie pazovských žien povoláva na Veľkonočný bazár, na ktorom od zajtra a do Veľkého piatku v čase od 10. – 19.h budú ponúkať rôzne jarné dekorácie. Bazár bude prebiehať v miestnosti SKUS H.J. Čmelíka. Aj v evanjelickom kostole v Starej Pazove zajtra bude nevšedne. Na Kvetnú nedeľu dievčatá - „paničky" idú do kostola vyparádené v slovenskom staropazovskom kroji, s partou na hlave ako mladuchy. Sú to dievčatá predškolského a mladšieho školského veku. Vo video zázname z roku 2013 zborový farár Mgr. Igor Feldy „paničky" poúča aj o význame Kvetnej nedele.

 

 

Katarína Pucovská

Foto Martin Pucovský

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články