Archív

Veľkonočný rapkáč?

...predvolebný spektákl obyčajného človeka otrávi, rozmechrí mu krv (vyústiac niekedy do rodinných a priateľských svárov), vmetie pred oči dôsledky konzumnej spoločnosti a odcudzenosti, a to všetko v podaní „elitných hercov", predháňajúcich sa v umení klamať, zavádzať, urážať, pľuvať jeden na druhého , sľubovať krajšie zajtrajšky..." - okrem iného píše Pavol Dinka v marcovom čísle časopisu Spolku slovenských spisovateľov Literárny týždenník z Bratislavy. Cituje i básnika Milana Rúfusa, ktorý svojho času výstižne opísal prejavy politikov: „...rétorické výkony niektorých našich politikov pripomínajú veľkonočný rapkáč..." Predvolebný spektákel sa naplno rozbieha, Veľkú noc sme oslávili a veľkonočné rapkáče počas osláv nechýbali. A posvätné trojdnie ukrižovaného, pochovaného a vzkrieseného Krista by sa malo oslavovať v láske, s vierou a v pokoji.

 

Chcem sa Pene stať malým plamienkom (Foto: Evanjelická cirkev a.v. Selenča)

 

Chcem sa Pene stať malým plamienkom (Foto: Evanjelická cirkev a.v. Selenča)

 

Chcem sa Pane stať malým plamienkom. Svietiť v tme a hriať v chlade. Aby moje malé svetielko ukazovalo cestu a vlievalo nádej. Dojemne vyznievalo z detských úst v selenčskom evanjelickom kostole. Deti sa modlili o pokoj, vieru a lásku, ktoré sa vytrácajú z našich životov.

Vládne mamona - bohatstvo, peňažný zisk... Farizejov (falošníkov, pokrytcov) je stále viac. Medzi nami sa pohybujú aj Piláti. Pilát odsúdil Ježiša Krista, ale sa vyhovára, že dal ukrižovať Ježiša na veľké naliehanie ľudu. Z toho vzniklo porekadlo "umývam si nad tým ruky". Aj tí, čo chcú iba vládnuť a čo chcú peniaze, obetujú aj nás, aj budúcnosť tých malých detí a budúcich pokolení. Treba sa nad tým hlboko zamyslieť.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články