Archív

IN MEMORIAM – za Jaroslavom Feldym

Jaroslav Feldy sa narodil 27. augusta 1949 v Erdevíku, kde aj skončil základnú školu. Strednú poľnohospodársku školu absolvoval v Bjeljine a Poľnohospodársku fakultu na novosadskej univerzite. Pracoval ako poľnohospodársky inžinier na Irmove v Kysáči a od roku 1979 až po odchod do dôchodku bol zamestnancom Slovenskej redakcie Rádia Nový Sad. Svoje národnostné povedomie prejavoval v Slovenskom kultúrnom centre Pavla Jozefa Šafárika ako člen vedenia spolku a v cirkevnom zbore Slovenskej a. v. cirkvi v Novom Sade ako presbyter. Zároveň bol aktívnym členom novosadského MOMS-u, posledne bol podpredsedom. Počas svojej novinárskej kariéry získal aj niektoré ocenenia a po odchode do dôchodku publikoval knihu Život píše poviedky a najnovšie aj román Keď v živote nekvitli ruže – ranená mladosť.

 

IN MEMORIAM – za Jaroslavom Feldym

 

Jaroslav Feldy žil život v pohybe. Rôzne nepokoje ho viedli z miesta na miesto – najradšej preto pracoval ako „terénny" novinár. Rád chodieval medzi ľudí. V našich slovenských osadách ho všade poznajú. Neprekvapuje preto, že ho túlavé topánky naposledy odviedli von z domu, do prírody. Na posledný výdych do rodného Sriemu, medzi rastliny - bol totiž agronómom.

 

IN MEMORIAM – za Jaroslavom Feldym

 

Záchranári Horskej záchranárskej služby Srbska dnes napoludnie v okolí Sriemskej Kamenice na Fruškej hore našli telesné pozostatky šesťdesiatsedemročného J. F., ktorý bol nezvestný od utorka 19. apríla 2016.

Česť jeho pamiatke!

 

Komentárov  

+2 #4 RE: IN MEMORIAM – za Jaroslavom FeldymSZSZ a MS 2016-05-09 23:09
Za kolegom a priateľom Jaroslavom Feldym
„Kamaráti, bratia, pomaly sa tratia...“
S pocitom smútku sme prijali správu o odchode aj nášho kolegu a priateľa Jara Feldyho do večnosti. Jemu ďakujeme za obety a obete, ktoré akýmkoľvek spôsobom vložil do ochrany a obrany slovenskej identity vo Vojvodine, želáme mu pokoj v náručí Najvyššieho. Celej rodine, priateľom, príbuzným, matičným i duchovným sympatizantom prejavujeme úprimnú sústrasť a spoluúčasť na vašej bolesti.
S úctou k nemu a k vám všetkým
Viera D. Tapalagová
Svetová združenie Slovákov v zahraničí
Stanislav Bajaník
Matica slovenská a SZSZ

Bratislava 9. mája 2016
Nahlásiť administrátorovi
+1 #3 RE: IN MEMORIAM – za Jaroslavom FeldymMSS 2016-05-09 23:07
In Memoriam



Jaroslav Feldy (27.8. 1949 – 19. 4. 2016)



Náhle a nečakane z matičných radov odišiel Jaroslav Feldy, podpredseda a bývalý predseda Miestneho odboru Matice slovenskej v Novom Sade a čestný člen Matice slovenskej v Srbsku.

Zahynul novinár, publicista a nadšený matičiar. Jaroslav Feldy sa narodil v Erdevíku, kde skončil základnú školu, strednú poľnohospodársku školu absolvoval v Bjeline a Poľnohospodársku fakultu na Novosadskej univerzite. Vo svojom odbore pracoval len krátko a od roku 1979 po odchod do dôchodku bol novinárom a redaktorom Slovenskej redakcie RNS.

Bol aktívnym členom SKC Pavla Jozefa Šafárika, presbyterom Slovenskej a. v. cirkvi a v Miestnom odbore Matice slovenskej v Novom Sade bol viac rokov predsedom a v poslednom období podpredsedom. Osobitne sa venoval písanému slovu: okrem reportáží v časopisoch publikoval knihu poviedok Život píše poviedky a román Keď v živote nekvitli iba ruže - ranená mladosť. Vynaložil veľké úsilie aby vyšla kniha Na krídlach jubilea - 20 rokov MOMS Nový

Sad ako svedectvo bohatej činnosti novosadských matičiarov.

Pohreb Jaroslava Feldyho bude v utorok, 10. mája o 16 hodine na kysáčskom cintoríne.

Česť jeho pamiatke.
Nahlásiť administrátorovi
0 #2 RE: IN MEMORIAM – za Jaroslavom FeldymPohreb 2016-05-09 15:06
Pohreb Jaroslava Feldyho bude zajtra o 16. hodine na kysáčskom cintoríne.
Nahlásiť administrátorovi
+2 #1 RE: IN MEMORIAM – za Jaroslavom FeldymViera Benková 2016-05-09 13:48
Rodinke vyjadrujem sústrasť, dlho rokov sme spolu pracovali v redakcii Novosadského rozhlasu a zdieľali všelijaký osud aby sme nakoniec našli útechu v písanom slove, mal si veľké ambície Jaro, a možno ťa odviedli aj oni na cestu hľadania pokoja a istoty. Česť jeho pamiatke...vbenková
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články