Archív

Okrúhly stôl o kovačickej insite

Pri príležitosti zápisu insitného maliarstva Slovákov v Srbsku do Národného registra nehmotného kultúrneho dedičstva Srbska a 25 rokov pôsobenia Galérie Babka Kovačica, v turíčny pondelok 16. mája 2016 v Belehrade sa bude hovoriť o fenoméne kovačickej insity, ktorú treba zachovávať. Predpoludním v Turistickej organizácii Srbska Nadácia Babka Kovačica organizuje Okrúhly stôl Nehmotné kultúrne dedičstvo vo funkcii udržateľného rozvoja lokálneho spoločenstva na príklade slovenského insitného umenia v Srbsku a popoludní v budove Kombank Art Hall otvoria výstavu Slovenské insitné maliarstvo v Srbsku, kolekcia Galérie Babka Kovačica.

 

Okrúhly stôl o kovačickej insite

 

Stredisko pre nehmotné dedičstvo pôsobiace v rámci Etnografického múzea v Belehrade na sklonku roka 2012 predstavilo Národný register s 27 pôvodných kultúrnych hodnôt, ktoré v Srbsku treba ochrániť a zachovať im autentickosť. Sú to niektoré typické zvyky, hudba a iná umelecká tvorba, medzi iným aj insitné umenie kovačických Slovákov. Takto sa kovačické maliarstvo bude môcť uchádzať o svoje miesto na zozname svetového dedičstva a dostať sa na listinu UNESCO. Okrem maliarov, ktorí vypestovali insitnú kovačickú svojskosť, zásluha za toto osobitné vyzdvihnutie kovačickej insity, patrí aj Pavlovi Babkovi a jeho galérii, ktorá v tomto roku oslavuje štvrťstoročie. Viac o tom TU:
http://www.kulpin.net/archiv/22-aktuality/aktuality/5376-kovaicka-insita-nehmotne-dedistvo

 

Okrúhly stôl o kovačickej insite

 

Garantmi Okrúhleho stola sú: Rasim Ljajić, podpredseda Vlády a minister obchodu, turizmu a telekomunikácií vo Vláde Republiky Srbsko, Ján Husárik, predseda Kovačickej obce a Marija Labović, úradujúca riaditeľka Turistickej organizácie Srbska.

Na úvod okrúhleho stola referát na tému Nehmotné kultúrne dedišstvo vo funkcii udržateľného rozvoja lokálneho spoločenstva na príklade slovenského insitného umenia v Srbsku bude mať Danijela Vićentijević z Ministerstva obchodu, cestovného ruchu a telekomunikácií Srbska. Pevel Babka, zakladateľ Nadácie Babka Kovačica bude hovoriť o Slovenskom insitnom maliarstve v Srbsku, medzi nehmotným kultúrnym dedičstvom a mladou kreatívnou ekonomikou. Ďalšími úvodnikármi budú riaditeľka Oddelenia pre kreatívnu ekonomiku Hristina Mikić a profesorka Aleksandra Brakus.

 

Okrúhly stôl o kovačickej insite

 

 

Účastníci okrúhleho stola budú aj študenti turizmu, turistickí sprievodcovia, predstavitelia turistických organizácií obcí, Turistická organizácia Belehrad, Turistická organizácia Nový Sad, Turistická agentúra recepčného turizmu, navrhovatelia elementov vpísaných na národnú listinu nehmotného kultúrneho dedičstva Srbska, Stredisko pre nehmotné kultúrne dedičstvo Srbska pri Etnografickom múzeu Belehrad, predstavitelia EDEN destinácie v Srbsku, profesori turizmu a profesori kreatívnej ekonomiky a ďalší.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články