Archív

4D projekcie - Nadčasový génius Nikola Tesla...

Celý život Nikolu Teslu bol vskutku opradený záhadami. Patril k záhadným vedcom, ale oveľa záhadnejšie sú jeho objavy. Obdivovaný i zaznávaný, ďaleko predstihoval svoju dobu. Bol schopný vidieť veci omnoho skôr, ako sa stali. Sám o sebe tvrdil, že je médiom. Hovoril: „Robím pre budúcnosť a súčasníci ma nepochopia, ale jedného dňa prevládajú vedecké zákony prírody, ktorej tajomstvá som odhalil a všetko sa zmení ako tlesknutím do dlaní..." Spoločnosť Telekom Srbska v ústrety 160-tych narodenín Nikolu Teslu v Belehrade a v Novom Sade prezentovala audio-vizuálnu projekciu Teslov časový stroj "Teslin Time Machine", ktorým chcela vzdať svoju vďačnosť veľkému vynálezcovi, ktorý bol tiež čestným občanom mesta Nový Sad. Unikátny multimediálny program predstavuje ideálnu príležitosť pripomenúť si mnohé vynálezy, ktoré nám obetavo zanechal, najmä v oblasti moderných komunikácií.

 

 

...všetko sa zmení. Nastane nová éra múdrosti človečenstva, ktorá sa bude vyznačovať chápaním času, objavením zdroja nekonečnej energie a tvarovaním hmoty podľa želania vedcov. Ľudské vedomie posunie hranice života a živým umožní rozprávať sa s dušami zomrelých oddelených od tela. Toto poznanie dodatočne pozmení naše chápanie o rozdieloch života a smrti. Som presvedčený, že je celý kozmos zjednotený, tak v hmotnom ako aj duchovnom ohľade. Jesto vo vesmíre nejaké jadro, z ktorého my dostávame všetku silu, všetku inšpiráciu, ono nás večne priťahuje, ja cítim jeho moc a významy, ktoré ono vysiela do celého vesmíru, ktorý tak udržiava v súlade. Mne sa nepodarilo preniknúť do toho jadra, ale viem, že existuje a keď mu chcem pridať nejaký hmotný atribút, potom myslím, že je to SVETLO a keď sa snažím pochopiť ho duchovne, potom je to KRÁSA a MILOSRDENSTVO. Ten, kto nosí v sebe takú vieru, cíti sa byť silným, práca mu robí radosť, lebo sa sám cíti byť jedným tónom vo všeobecnej harmónii.

Audio-vizuálnu projekciu "Teslov časový stroj " v Novom Sade usporiadali v nedeľu a pondelok, 29. a 30. mája od 21 do 23 hodín, zatiaľ čo v júni sa v projekte bude pokračovať v Niši. Inšpiratívny príbeh o Teslovom život a dielo vynálezcu predstavené v 4D projekcii je neobvyklá kombinácia umenia a moderných technológií. V Belehrade táto nadčasová projekcia o našom velikánovi vzbudila tiež mimoriadny záujem.

 

 

Nikola Tesla sa narodil 10. júla 1856, v dedinke Smiljan vo vtedajšom Rakúskom cisárstve, dnes Chorvátsko a zomrel 7. január 1943 v New Yorku. Bol geniálny fyzik srbského pôvodu, vynálezca a konštruktér mnohých elektrických strojov a prístrojov a rôznou mierou prispel k odvetviam ako robotika, balistika, počítačová veda, jadrová fyzika a teoretická fyzika.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články