Archív

Slovenská veľvyslankyňa navštívila Nový Sad

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Srbsku 1. júla 2016 džezovým koncertom speváčky Adrieny Bartošovej v koncertnej dvorane Kolarcovej základiny v Belehrade symbolicky označilo začiatok slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Potom sa už začala nanajvýš čulá aktivita slovenského veľvyslanectva , v ktorej J.E. Dagmar Repčeková prezentuje priority predsedníctva SR v Rade EÚ. Počas tohto mesiaca slovenské veľvyslanectvo v Belehrade zorganizovalo tak niekoľko významných podujatí a veľvyslankyňa absolvovala viacero návštev. Dnes pobudla v Novom Sade, kde ju prijal pokrajinský premiér Igor Mirović.

 

Foto: www.vojvodina.gov.rs

 

Foto: www.vojvodina.gov.rs

 

Foto: www.vojvodina.gov.rs

 

Z bohatej činnosti zastupiteľstva SR v Srbsku treba zdôrazniť stretnutie veľvyslancov členských krajín EU v Kovačici, ktoré bolo 7. júla a na ktorom sa zúčastnil i šéf delegácie EU v Srbsku Michael Davenport, ministerka pre európsku integráciu Jadranka Joksimovićová a Tanja Miščevićová, šéfka rokovacieho tímu Srbska s EU. V nedeľu 10. júla na veľvyslanectve v Belehrade bol Deň otvorených dverí a vtedy cez jeho bránu prešlo asi 500 návštevníkov. Školstvu sa pani veľvyslankyňa venovala 13. 06. 2016, kedy spolu s riaditeľom smederevskej železiarne Petrom Kamarašom a primátorom Nového Sadu Milošom Vučevićom navštívili petrovské gymnázium a Oddelenie slovakistiky Filozofickej fakulty v Novom Sade.

 

Foto Martin Pucovský

 

Foto Martin Pucovský

 

J.E. Dagmar Repčeková v Niši pobudla už v nasledujúci deň (14. júla 2016) a tam mala prednášku o prioritách predsedníctva SR v Rade EÚ a otvorenie výstavy Súčasné výtvarné umenie Slovákov v Srbsku. Novovymenovaného primátora Nišu Darka Bulatovića informovala o Dni Slovenska, ktorý v tomto meste plánujú usporiadať koncom októbra. Ústrednou udalosťou by mal byť aj prvý let na relácii Niš-Bratislava. V Niši počas Dňa Slovenska zorganizujú podnikateľské stretnutia hospodárov, ktorí v ten deň prvým letom navštívia obe mestá.

 

Foto: Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Belehrade

 

Foto: Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Belehrade

 

Slovenská veľvyslankyňa včera mala prezentáciu v Národnom zhromaždení Srbska, na ktorej sa zúčastnila aj predsedníčka Zhromaždenia Maja Gojkovićová, ako aj predsedníčka a členovia Výboru pre európsku integráciu a početní poslanci a novinári.

 

Foto: www.vojvodina.gov.rs

 

Foto: www.vojvodina.gov.rs

 

Dagmar Repčeková dnes navštívila Nový Sad, kde ju prijal pokrajinský premiér Igor Mirović. Okrem tém o prioritách predsedníctva SR v Rade EÚ, v rozhovore významný dôraz kládli na zveľadenie hospodárskej spolupráce. Veľvyslankyňa blahoželala novému pokrajinskému vedeniu a predseda vojvodinskej vlády navrhol, aby Slovensko pomohlo v realizácii pilotného projektu a v dvoch vojvodinských obciach zaškolilo poľnohospodárov pre vypracovanie projektov v čerpaní prostriedkov z IPARD II programu EU na vidiecky rozvoj. Hovorili aj o potrebe spoločne pracovať na projektoch v rámci Dunajskej stratégie, akými sú napr. čističky odpadových vôd, spolupráca v IP sektore , výroba zelenej energie z biomasy a ďalšom.

Veľvyslankyňa SR v Belehrade J.E. Dagmar Repčeková zopakovala, že je jednou z priorít slovenského predsedníctva pokračovanie procesu rozšírenia EU na ktorom Slovensko aj ďalej bude podporovať Srbsko.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články