Archív

210 rokov príchodu Slovákov do Padiny

Pred 210 rokmi do Padiny prišlo okolo 80 rodín zo Zvolenskej stolice. Jubileum je vždy príležitosťou na oslavu. Deň Padiny preto aj tohto roku potrvá prakticky poldruha mesiaca. Oslavy sa začali začiatkom augusta a prebiehať budú do druhej polovice septembra. Treba povedať, že v prvý víkend padinských osláv aj v Báčskom Petrovci sa oslavovalo - prebiehali Slovenské národné slávnosti. Napriek tomu, padinskí malí folkloristi do Petrovca pricestovali. DFS Holubička DK Michala Babinku z Padiny zahrala detské hry Na hubaby, ktorých autorkou a nacvičovateľkou je Anna Halajová. Spolok žien z Padiny tiež mal na SNS svoj kútik. V rámci spoločnej výstavy nainštalovanej v priestoroch Spolku petrovských žien, ktorú usporiadala Asociácia slovenských spolkov žien, padinské ženy predstavili páračky. Dnes večer v Padine bola vernisáž spoločnej výstavy insitných maliarov z Padiny a Kovačice a vo veľkej sieni domu kultúry vystúpil Kultúrno – umelecký spolok Veľké Kozmalovce zo Slovenska. Zajtra tiež bude celý deň veselo.

 

210 rokov príchodu Slovákov do Padiny

 

V rámci osláv zajtra v Padine budú prebiehať početné programy: v športovom stredisku Dolina usporiadajú tradičnú už 20.gulašiádu, nevystane ani humanitárny turnaj vo volejbale na piesku, tortiáda, slávnostné bohoslužby a v Dome kultúry Michala Babinku večer usporiadajú kultúrno-umelecký program - ochotníci svojej osade.

 

V Báčskom Petrovci počas SNS padinské ženy predstavili tradičné padinské páračky

 

V Báčskom Petrovci počas SNS padinské ženy predstavili tradičné padinské páračky

 

Foto Martin Pucovský

 

Foto Martin Pucovský

 

Foto Martin Pucovský

 

DFS Holubička DK Michala Babinku z Padiny v minulú nedeľu v Báčskom Petrovci, v rámci galaprogramu detských folklórnych súborov, zahrala detské hry Na hubaby, ktorých autorkou a nacvičovateľkou je Anna Halajová. VIAC FOTO TU: http://www.kulpin.net/galeria/category/61-7-august-nedela

V dnešnom celovečernom programe Kultúrno – umeleckého spolku Veľké Kozmalovce vystúpil Folklórny súbor Hrončan, mužská spevácka skupina Veselí chlapi, divadelníci a ženská spevácka skupina. V galérii Domu kultúry si aj zajtra návštevníci budú môcť obzrieť spoločnú výstavu insitných maliarov z Padiny a Kovačice, ktorú dnes slávnostne otvorili a ktorú usporiadalo Združenie výtvarných umelcov Smäd z Padiny.

 

210 rokov príchodu Slovákov do Padiny

 

Zajtra do Padiny na oslavy odcestujú aj kulpínski penzisti, ktorí budú hosťami Miestnej organizácie penzistov z Padiny.

 

Katarína Pucovská

Foto Martin Pucovský

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články