Archív

Rado Van Ladomerský

V Srbsku sa Rado Van Ladomerský prvýkrát predstavil vlani v novembri, a to najprv v Galérii insitného umenia v Kovačici, potom 16. januára 2017 v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov v Novom Sade a dnes jeho výstavu otvorili v Báčskom Petrovci. Nainštalovaná je v miestnostiach Turistickej organizácie a v spolupráci s Galériou insitného umenia z Kovačice výstavu usporiadalo Združenie výtvarných umelcov z Petrovca. Rado Van Ladomerský sa narodil v Prešove, v súčasnej dobe žije a tvorí v Šamoríne. Vo svojej tvorbe sa sústreďuje najmä na pop-art a insitné umenie.

 

Foto Martin Pucovský

 

Foto Martin Pucovský

 

Portréty robí v pop-art štýle a tvrdí, že čierno-bielym sa nič nedá pokaziť. Aby tie portréty boli čo vernejšie pridáva im šedú farbu, ostatné vyčaruje hra svetla a tieňov. Ozrejmil autor a dodal, že má pozoruhodnú zbierku portrétov slovenských starých hercov. „Maľbe portrétov sa venujem preto, lebo ma fascinuje rozmanitosť ktorú vidím v tvári portrétovaného človeka," povedal Ladomerský.

Insit je druhý štýl tvorby Rada Van Ladomerského. Ako dieťa mal vraj rád kreslené rozprávky a „z toho dôvodu pod mojim štetcom vznikli postavičky, ktoré som pomenoval Familie Perlenschlips. Frau Perle a Herr Schlips v mojich maľbách navštevujú rôzne miesta a žijú svoj veselý harmonický život, pričom im pri týchto radostiach spoločnosť robia ich domáci miláčikovia," povedal Rado Van Ladomerský. Tieto infantilné diela sú vraj jeho únikom do dokonalého sveta mieru, pokoja a harmónie, ktoré v súčasnosti človeku tak veľmi chýbajú.

 

Foto Martin Pucovský

 

Foto Martin Pucovský

 

Prítomných na dnešnej vernisáži privítala Mária Ivičiaková, predsedníčka petrovských výtvarníkov a potom slovo odovzdala Márii Raspírovej, riaditeľke Galérie insitného umenia z Kovačice. „Obrazy sú na to, aby sa na ne pozeralo a nie aby sa o nich veľa hovorilo, ony hovoria sami o sebe," povedala Mária Raspírová, ktorej portrét Ladomerský tiež urobil, podobne aj portrét známej kovačickej insitnej maliarky Alžbety Čížikovej. Oba obrazy sú súčasťou výstavy v Petrovci.

 

Foto Martin Pucovský

 

Foto Martin Pucovský

 

Na dnešnej vernisáži Anna Hansmanová zarecitovala báseň Krása Paľa Saba Bohuša. Výstavu otvorila Katarína Melegová-Melichová, predsedníčka MSS, ktorá sa poďakovala Galérii insitného umenia a Márii Raspírovej za sprostredkovanie tejto nevšednej výstavy.

 

Katarína Pucovská

Foto Martin Pucovský

 

Komentárov  

0 #1 Ah tie dodavkyLado - Lež 2017-02-24 12:03
Super ! naozaj...
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články