Archív

Zoznam obetí zavraždených po 12. septembri 1944

Pred niekoľkými rokmi v Srbsku bola založená Komisia pre tajné hrobky zavraždených po 12. septembri 1944, ktorá má za cieľ zmapovať a zverejniť lokality hrobiek, a tiež aj mená obetí. Práve v týchto dňoch boli širšej verejnosti sprístupnené ich údaje, ktoré však nie sú úplné a ktoré sa budú dopĺňať. Tak, po dlhých rokoch tmy, svetlo dňa uzreli zoznamy, v ktorých sú mená 59.554 osôb. Na webovej stránke možno prihlásiť ďalšie nezvestné osoby.

 

Zoznam obetí zavraždených po 12. septembri 1944

 

Koncom II . svetovej vojny, a v prvých povojnových rokoch, v novom juhoslovanskom štáte, došlo k celému radu represálií, ktoré sa často končili i exekúciami. Nová moc sa surovo zúčtovala so všetkými, ktorí neboli jej sympatizantmi. Často najväčšou vinnou obetí bolo iba to, že mysleli svojou hlavou. V novom štáte bola takmer vytretá meštiacka inteligencia, v mnohých prípadoch pokrokoví ľudia boli vyhlásení za nepriateľov národa , štátu a strany, za imperialistické elementy , atď. Obeťami boli aj naši tunajší dlhoroční, či stároční susedia, ktorých vinnou bolo to, že boli nemeckej, či maďarskej národnostnej príslušnosti. Medzi obeťami boli však aj tí, ktorí aktívne spolupracovali s okupantom. Rodiny zavraždených a nezvestných, v nejednom prípade dodnes nevedia o osude svojich blízkych, ani to, kde sa nachádzajú ich hroby.

 

 

Celý doterajší zoznam obetí zavraždených po 12. septembri 1944 si možno vyhľadať TU:
http://www.komisija1944.mpravde.gov.rs/cr/articles/pocetna/

Kliknutím na meno obete sa možno dozvedieť presnejšie údaje o nej, ako aj to, kde bola zavraždená, alebo kde zomrela. Možné je aj vnášanie mien a na ten spôsob zistenie, či sa nezvestná osoba nachádza na tomto zozname. Keď ide o obec Stará Pazova viac TU:
http://www.otvorenaknjiga.komisija1944.mpravde.gov.rs/cr/okrug/07/80420.html

Obec Báčsky Petrovec TU:
http://www.otvorenaknjiga.komisija1944.mpravde.gov.rs/cr/okrug/06/80080.html

Obec Kovačica TU:
http://www.otvorenaknjiga.komisija1944.mpravde.gov.rs/cr/okrug/04/80217.html

 

Jaroslav Miklovic

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články