Archív

Rastislavovi Škulcovi významné ocenenie

Na Výstave umenia Art-expo na Novosadskom veľtrhu dnes udelili Rastislavovi Škulcovi prestížnu Cenu za výtvarné umenie Savu Šumanovića. Podľa zdôvodnenia odbornej poroty Škulcova tvorivá avantúra sa začala v 90-tich rokoch 20. storočia, v období rozpadu SFRJ. Vtedy si tento náš maliar začal budovať vlastný umelecký prejav vytvárajúc skulptúry výrazne zjednodušenej formy racionalizmu, geometrie a konštruktivizmu. Ide o inovatívny skulpturálny postoj a Škulec, tak ako aj ostatní mladí zástancovia konceptu „skulptúry deväťdesiatych", v tých deštruktívnych rokoch rozpadu a búrania svoje diela vytváral z rozličných materiálov a v súlade s porušenými všetkými kritériami hodnôt.

 

Rastislav Škulec

 

Rastislav Škulec

 

Rastislavovi Škulcovi významné ocenenie

 

Rastislav Škulec sa narodil roku 1962 v Lugu a v súčasnosti žije v Begeči, kde pôsobí v pedagogickej oblasti. Vyštudoval maliarstvo na Akadémii umení v Novom Sade. Je členom Združenia výtvarných umelcov Vojvodiny a jedným zo zakladateľov novosadskej urbánnej legendy Žltý dom /Žuta kuća, 1988 a umeleckej skupiny Absolútne skulpturálne/ Apsolutno skulpturalno, 1990. Zaoberá sa rôznymi druhmi výtvarného umenia. Vystavoval na viacerých spoločných a samostatných výstavách doma a v zahraničí. Na začiatku roku 2012 sa predstavil na spoločnej výstave vojvodinských slovenských akademických maliarov v galérii Slovenského rozhlasu v Bratislave a na sklonku roku 2012 mal samostatnú výstavu obrazov a skulptúr v Galérii Zuzky Medveďovej v Báčskom Petrovci pri príležitosti svojich päťdesiatin.

 

Rastislavovi Škulcovi významné ocenenie

 

Tento náš akademický maliar je nositeľom tiež aj Ceny Karola Miloslava Lehotského. Na Bienále akademických výtvarných maliarov v Báčskom Petrovci roku 2015 udelili dve rovnoprávne Lehotského ceny a získali ich Rastislav Škulec a Pavel Pop.

 

Rastislavovi Škulcovi významné ocenenie

 

Cenu za výtvarné umenie Savu Šumanovića v tomto roku udelili devätnástykrát a napríklad jej jedenástou laureátkou bola Mira Brtková zo Starej Pazovy, ktorá Cenu Savu Šumanovića získala v roku 2009.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články