Archív

Obdobie fialiek

Ako voňajú fialky to dobre vieme, mnohí si pamätáme aj tú jedinečnú vôňu nášho detstva a mladosti „Živých kvetov" konvaliniek, orgovánu, fialiek... avšak ako chutia fialky, to väčšinou ani netušíme. Fialka je mimochodom jedlým kvetom. Jej kvietky sú sladké. Kandizované sú vraj vynikajúce. Dekoratívne pôsobia na dezertoch, šťavách a likéroch. Čerstvé lístky a kvety fialiek možno pridať do šalátov a polievok. Na liečebné účely sa používa celá rastlina. Vdychovanie fialkovej vône vraj tlmí zlosť, migrénu a pomáha pri nespavosti. Kvietky sa údajne dávajú aj do „nápojov lásky", keďže je fialková vôňa miernym afrodiziakom a snáď aj preto je prítomná v mnohých drahých parfumoch.

 

Obdobie fialiek

 

Obdobie fialiek

 

Pre labužníkov takýto recept:
Bielok zľahka vyšľahajte vidličkou, aby nepenil. Kúsok papiera na pečenie posypte mletým cukrom. Každý fialkový kvet obaľte v rozšľahanom bielku, položte ho na cukor na papieri, posypte troškou cukru a potraste papierom, aby sa kvet obalil cukrom. Obalené kvety položte na kus papiera na pečenie a na teplom mieste nechajte usušiť. Teplota nesmie v žiadnom prípade prestúpiť 50 stupňov C, inak by fialky stratili arómu. Zdroj: http://www.labuznik.cz

 

Obdobie fialiek

 

Najchutnejšie sú úplne rozkvitnuté kvety, ktoré sa vďaka svojej sladkej chuti hodia k dezertom a zmrzlinám. Na tortu ich môžeme umiestniť aj tak, že ich predtým namočíme do mlieka a obalíme cukrom. Do nápojov ich je možné pridať zmrazené, v ľadových kockách. V lete si takýmito kockami ľadu môžeme dozdobiť pohár vody alebo minerálky. Listy fialiek chuťou pripomínajú špenát.

Obdobím zberu je marec – apríl. Suší sa v tenkých vrstvách rozostretá na vzdušnom mieste, bez prístupu slnka. Možno si z nich urobiť aj fialkový sirup alebo fialkový olej.

Fialka patrí medzi naše najstaršie liečivé bylinky, dokonca sa uvádza, že v minulosti babky bylinkárky z kvietkov pripravovali nápoj lásky.

O fialkách aj TU: http://www.zahrada-centrum.cz/clanky/nahled/175-fialky-v-parfemech-i-jako-ozdoba-dortu

 

kp

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články