Archív

Až na jednu vec

Plynie mesiac marec, ktorý je venovaný knihám. Dnes sa v Novom Sade ukončil Medzinárodný knižný salón. Na ňom sa prezentovali aj najnovšie slovenské knižné tituly. Medzi ne patrí aj básnická zbierka Až na jednu vec (Osim jedne stvari) popredného srbského spisovateľa Radomira Andrića (1944). Túto knihu vo štvrtok 9. marca predstavili aj na Gymnáziu Jána Kollára v Báčskom Petrovci. Básne vybrali a do slovenčiny preložili Martin Prebudila a Miroslav Demák. Kniha vyšla na sklonku minulého roka na Slovensku a vydal ju Spolok slovenských spisovateľov (SSS) v spolupráci so Slovenským vydavateľským centrom (SVC) z Báčskeho Petrovca. Doslov napísal predseda SSS Miroslav Bielik, v ktorom uvádza, že je Andrić „senzitívny autor, ktorý reflektuje svet človeka priam seizmograficky, ale pritom s vyhraneným a vycibreným štýlom elegického básnika."

 

Až na jednu vec

 

„Básnický rukopis Radomira Andrića nie náhodou vychádza zo slova, darujúceho a osviecujúceho, ktoré nás vyťahuje a dvíha z neznesiteľného bahna každodennosti. Ide o poéziu, ktorá vychádza z centra labyrintu súčasného sveta, ktorá svedčí o jeho ilúzii a hre, o jeho nedokonalosti a zradnosti, o jeho neklíčiacej bezperspektívy, o chaose prachu a víchrici zla, v ktorom sa našiel súčasný človek." Takto hodnotí poéziu súčasného predsedu Združenia spisovateľov Srbska Radomira Andrića riaditeľ Knižnice Matice srbskej v Novom Sade Selimir Radulović, ktorého text citujú na zadnej strane obálky knihy Až na jednu vec.

 

Radomir Andrić (Foto Martin Pucovský)

 

Radomir Andrić (Foto Martin Pucovský)

 

Do zbierky Až na jednu vec sú zaradené vybrané básne Radomira Andrića, známeho srbského básnika, ktorý doteraz vydal štyri desiatky básnických zbierok. Jeho próza a básnické texty boli preložené do viacerých jazykov. Je nositeľom mnohých literárnych uznaní tak v Srbsku, ako aj v Rumunsku a Macedónsku. V roku 2016 získal prestížnu literárnu Cenu Vaska Popu práve za svoj výber básní Až na jednu vec. Andrić je mimoriadnym členom Spolku slovenských spisovateľov z Bratislavy.

V básnickej zbierke Až na jednu vec prevažnú časť básní, úhrne 65, preložil Martin Prebudila a básnický cyklus Až na jednu vec preložil Miroslav Demák.

Samovrava
Je väčšie utrpenie
ako samovrava
o zamlčaných
pravdách
a čo znie bolestnejšie
od spovede
bez pokánia
v dlhej zimnej
noci keď sa zdá
že zbytočne svitá
(preložil Martin Prebudila)

Až na jednu vec (cyklus)
14.
Až na jednu vec
nič iné po úsvite
nemôže sa v lúči zmeniť
a presmerovať k východisku
nečakanému nič
iné nemôže nevyčkávanú
nemotu prevýšiť
a slová nikdy nevyslovené
sa nemôžu posunúť ani hore
ani dolu ani napred
ani nazad
(preložil Miroslav Demák)

Viac o literárnom večierku v Báčskom Petrovci, na ktorom odovzdali členské kartičky Združenia spisovateľov Srbska dvom novým členom: Martinovi Prebudilovi a Vladimírovi Valentíkovi TU: http://hl.rs/radomir-andric-vecierok-poezie-petrovci/

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články