Kovačickému gymnáziu schválený počet 90 prvákov

Gymnázium Mihajla Pupina z Kovačice patrí medzi menšie školy, avšak podľa úspechu žiakov na rôznych súťažiach sa môže zaradiť medzi významnejšie stredoškolské ustanovizne v krajine. Kovačická obec je multinacionálna, je to Európa v malom a mottom školy je: My hovoríme sedem jazykov. Vyučuje sa však iba v dvoch: po slovensky a srbsky. Okrem všeobecných smerov, od minulého roka majú aj smer elektrotechnik informačných technológií. Aj pre školský rok 2018/2019 budú konať zápis do všeobecného smeru s vyučovacím jazykom slovenským (30 žiakov), všeobecného smeru s vyučovacím jazykom srbským (30 žiakov) a na smer elektrotechnik informačných technológií so srbským vyučovacím jazykom (30 žiakov). Hovorí Tatiana Brtková, riaditeľka školy a dodáva, že práve ukončili dôkladnú rekonštrukciu sály pre telesnú výchovu a pre nový školský rok priprávajú aj tri nové kabinety.

 

Žiačky kovačického gymnázia vo svojich ľudových krojoch

 

Žiačky kovačického gymnázia vo svojich ľudových krojoch

 

Okrem rekonštrukcie sály, v poslednom období realizovali rad významných projektov: vymenili plastové dvere a okná, urobili nový krov a podlahu, adaptovali pomocné objekty a dvor a založili multimediálnu učebňu. Financie si zabezpečili z Pokrajinského sekretariátu pre vzdelávanie, lokálneho spoločenstva, Svetovej banky a od rodičov.

 

Tatiana Brtková

 

Tatiana Brtková

 

Tatiana Brtková s hrdosťou hovorí, že v apríli úspešne zvládli aj medzinárodný PISA test a boli vlastne prvou školou v Srbsku, ktorá ho urobila. Test sa má realizovať na 222 stredných školách a ním sa koná previerka jazykovej, matematickej, vedeckej a finančnej gramotnosti. „Novinkou tohtoročného cyklu je, že sa test koná bez ceruzky a papiera, čiže úplne elektronicky a naši žiaci to bez problému zvládli. V mnohých školách bolo problémov," zdôrazňuje Tatiana Brtková.

Žiaci, ktorých je toho času vyše 200, hovoria sedem jazykov a sú prevažne z územia Obce, ale aj z Pančeva, Kačareva, Tomaševca, Opova a ďalších. Rozdelení sú do desiatich oddelení. Na gymnáziu sa venúvajú aj mimoškolským aktivitám a žiaci tejto školy dosahujú vynikajúce úspechy v hudbe, divadle, športe a najnovšie aj v elektrotechnike.

 

Po niekoľkých mesiacoch adaptačných prác vo funkcii je vynovená sála pre telesnú výchovu

 

Po niekoľkých mesiacoch adaptačných prác vo funkcii je vynovená sála pre telesnú výchovu

 

PISA test skladali žiaci narodení roku 2002

 

PISA test skladali žiaci narodení roku 2002

 

Pred týždňom na Fruškohorskom maratóne nechýbali ani kovačickí gymnazisti s riaditeľkou

 

Pred týždňom na Fruškohorskom maratóne nechýbali ani kovačickí gymnazisti s riaditeľkou

 

Po štyridsiatich rokoch telocvičňa kovačického gymnáziu rekonštruovaná. O tom príspevok kovačickej RTV Ok:

 

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články