Dni srbskej kultúry v Bratislave

V piatok a sobotu v mestskej časti Bratislava - Staré Mesto budú znieť srbské a dolnozemské, staropazovské piesne. Dvojdňové podujatie, v rámci ktorého sa predstavia Srbi a Slováci žijúci v Starej Pazove, sa začne 11. mája o 18,00 v Zichyho paláci a pokračovať bude v sobotu predpoludním o 11,00 sprievodom účastníkov ulicami v pešej zóne. Štart bude pod Michalskou bránou a sprievod sa bude pohybovať v smere Hviezdoslavovho námestia, kde bude hlavný program. Podujatie prinesie nielen umenie, folklór zo Starej Pazovy, ale aj ľudové výrobky, divadlo a tradičné jedlá. Podujatím sa, okrem iného, má poukázať aj na to, že Slováci žijúci v zahraničí dodržiavajú mnohé kultúrne a duchovné tradície Slovákov.

 

Dni srbskej kultúry v Bratislave

 

Slávnostné otvorenie Dní srbskej kultúry v Starom Meste bude prebiehať v Zichyho paláci a začne sa príhovormi primátora mesta Stará Pazova Đorđeho Radinovića, starostu mestskej časti Bratislava - Staré Mesto Radoslava Števčíka, predsedu Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí Jána Varša a novovymenovaného srbského veľvyslanca v Bratislave Momčila Babića. Účastníkov podujatia prídu pozdraviť aj srbskí futbalisti bratislavského Slovanu. Nasledovať bude premietanie filmu o meste Stará Pazova v slovenskom jazyku, vernisáž obrazov akademických maliarov a fotografií mesta Stará Pazova, koncert vážnej hudby a o 19,30 divadelné predstavenie Krčma na hlavnej hradskej slovenského divadla VHV zo Starej Pazovy.

V sobotu sa bude pokračovať na Hviezdoslavovom námestí. Defilé účastníkov manifestácie ulicami v pešej zóne sa začne o 11,00 a v programe vystúpia folklórne súbory, ľudové orchestre, spevácke zbory a nevystane ani pop-rocková hudba. Prezentovaná bude turistická, hospodárska a gastronomická ponuka Obce Stará Pazova.

Na Dňoch srbskej kultúry sa zúčastní zo 120 účastníkov zo SKUS hrdinu Janka Čmelíka zo Starej Pazovy, mládežníckeho súboru Sv. Savu z Novej Pazovy, tamburášskeho orchestra z Vojky a predstaviteľky všetkých spolkov žien z Obce.

Vstup voľný a ochutnávka gastronomických špecialít zdarma.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články