Hold višni

V Jánošíku si pred desaťročím a v Sibaši pred deviatimi rokmi višňu začali uctievať aj osobitnými podujatiami usporiadanými na počesť tohto chutného ovocia. V jánošíckom etnodome v roku 2009 prvýkrát zorganizovali podujatie pod názvom Deň višní. Chceli ním ďakovať za úrodu uvedeného ovocia, ktoré sa v tejto banátskej dedine stalo výnosným hospodárskym produktom. Hlavným iniciátorom bolo združenie žien Janošíčanka. Etnodom bol vhodným prostredím na výstavy obrazov a tiež aj produktov z višieň: višňového lekvára, pálenky, šťavy a višňových koláčov... Pred deviatimi rokmi sa aj Aktív žien zo Silbaša rozbehol organizovať podobné podujatie: Čaro višieň.

 

Hold višni

 

Hold višni

 

Hold višni

 

Hold višni

 

Višne. Toto zvláštne kôstkové ovocie sa aj v minulosti používalo na prípravu kompótov, džemov, marmelády, domácich ovocných štiav a chutných koláčov. Tiež aj pálenky. Višňová bakláva, Švarcvald torta, višňové mafíny... sú novšie špeciality.

 

Hold višni

 

Hold višni

 

Hold višni

 

Hold višni

 

Tohtoročná sezóna višieň sa končí, kto ju využil a ovocie patrične spracoval, bude môcť mať višňové hody aj v zimnom období. Z višňových druhov u nás sa hodne pestujú tzv. „špánky"? Málokto v zahraničí však pozná tento termín ale aj tento druh višieň. Je lokálny a bežne sa s ním stretáme v Petrovci, Pivnici a okolí. Ide vskutku o višňu Španielsku neskorú, Prunus cerasus.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články