Pomoc pre Draganu

Ešte pred rokom sa tešila zo života. Končila strednú hudobnú školu Isidora Bajića v Novom Sade ako žiačka generácie. Jarmila Juricová Stupavská jej prednášala Solfegio a priprávala ju na republikové a medzinárodné súťaže. Dragana vždy bola milá, usilovná, ochotná a skromná a aj preto bola obľúbená medzi rovesníkmi, ale aj medzi profesormi. Skromná, ale plány mala veľké. Dosiahnuté úspechy jej umožnili zapísať sa na Fakultu hudobných umení v Belehrade. Začiatok štúdií bol sľubný. Bolo sa z čoho tešiť. Čoskoro však nasledoval preukrutný životný úder. Diagnostikovaná rakovina – adenokarcinóm vaječníkov IV. stupňa. Napriek tomu Dragana nestráca nádej, snaží sa usmievať a chce žiť. Jej mama prosí o pomoc a k prosbe sa pripája aj Jarmila Juricová Stupavská, spolužiaci, študenti, priatelia, známi...

 

Pomoc pre Draganu

 

Pomoc pre Draganu

 

„Keďže bola dobrá aj z predmetu, ktorý ja prednášam, každý rok som ju chystala na republikovú a medzinárodnú súťaž. Mala som príležitosť s ňou robiť aj individuálne. Nič jej nebolo ťažko. Keď už bola tretiačka a maturantka, pomáhala mi chystať mladších pre súťaže. Čokoľvek som ju poprosila, ochotne a s úsmevom to urobila. Bola mojou ´sekretárkou´ aj pomocníčkou," hovorí Jarmila Juricová Stupavská a dodáva:

„Ja som to dieťa nikdy nevidela bez úsmevu. Ani teraz keď je chorá. Je v Turecku na liečení, dnes sme si písali a vraví, že je jej tam dobre, ubytovanie je slušné, sestričky a lekári milí... ibaže musí ležať a to ju strašne veľmi bolí..."

Prvé príznaky ochorenia sa zjavili vlani. Koncom novembra 2017 Dragana pocítila silnú bolesť brucha. Doteraz prešla tri cykly chemoterapie a potrebná je ďalšia liečba v zahraničí. Jeden mesiac v Turecku stojí 20.000 euro. Na prvý mesiac peniaze nazbierali, takže je Dragana s matkou už v Turecku.

 

Pomoc pre Draganu

 

Pomoc pre Draganu

 

Link na humanitárnu nadáciu:
http://www.budihuman.rs/sr/korisnik/501/dragana-stanimirov

Prvá srbská TV o Dragane urobila príspevok:
ttp://www.prva.rs/web-tv/info/exploziv/41271/exploziv---05062018/119068/draganina-pesma.html#.WxbO7Jm2uKw.facebook

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články