Kulpínčania na Klenovskej Rontouky 2018

Gemersko-malohontské folklórne slávnosti Klenovská Rontouka 2018 sa po 40. krát uskutočnia v obci Klenovec a prebiehať bude v dňoch 22. – 24. júna 2018. Je to nadregionálny folklórny festival spevu, hudby, tanca, remesiel a gastronómie s medzinárodnou účasťou. V tomto roku sa na ňom zúčastnia aj dva súbory z Kulpína, srbský a slovenský kultúrno-umelecký spolok KUS Stefana Stratimirovića a KUS Zvolen. Kulpínčania vystúpia najprv v piatok predpoludním v Dome kultúry v Hnúšti a potom v piatok podvečer a sobotu popoludní na námestí v Klenovci. Záver sobotňajšieho večera bude patriť FS Lúčnica.

 

Kulpínčania na Klenovskej Rontouky 2018

 

Kulpínčania na Klenovskej Rontouky 2018

 

Hosťami slávností budú Očovan z Očovej, Technik z Bratislavy, Goral zo Suchej Hory, Terchovec z Terchovej, Kýčera z Čierneho Balogu, Rusin Čendeš orchestra, trombitáši Bratia Štefánikovci z Púchovskej doliny, Hornolitovskí kuruci z Liptovského Mikuláša, Portáši z Moravy, Dobrona z Dobrej Nivy, ŽSSk Marína zo Zvolena, Zvolen a KUS Metropolitu Stefana Stratimirovića zo Srbska, Drieske Nijpers z Belgicka a v programoch sa predstavia aj regionálne folklórne kolektívy a sólisti z Rimavskej Soboty, Hnúšte, Tisovca, Revúcej, Muráňa, Muránskej Zdychavy, Revúčky, Klenovca.

 

 

V rámci podujatia sa návštevníci a účastníci budú môcť zapojiť do školy spevu, tanca, tradičných remeselných techník. Nebude chýbať Jarmok remesiel, prehliadka heligonkárov, súťaž ľudových hudieb, súťaže tradičných gastronomických špecialít a súčasťou podujatia bude aj zápis do knihy rekordov v tkaní najdlhšieho pokrovca za 24 hodín. Nebudú chýbať zaujímavé výstavy a to prezentácia diela 12 remeselných majstrov z regiónu v kultúrnom dome a miniatúry krojovaných bábik.

Klenovec sa nachádza v Banskobystrickom kraji, v okrese Rimavská Sobota.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články