Veľký báčsky kanál stále naháňa strach

Dnes je Medzinárodný Deň Dunaja. Je to sviatok, ktorý spája národy a ľudí žijúce v povodí tejto európskej rieky. S Dunajom je pospájaná aj kanálová sieť vo Vojvodine. Ona je najznečistenejším vodným tokom v Európe. Takéto zhodnotenie ešte pred pár rokmi zverejnil Nórsky ústav pre ochranu vôd. Obyvateľstvu žijúcemu v blízkosti Veľkého báčskeho kanála hrozia ochorenia. Svedčia o tom údaje z nemocnice vo Vrbasi. Podľa odborníkov, v kanálovom blate je viac ako 2000 toxických látok, z ktorých niektoré sú kancerogénne. Veľký báčsky kanál, ekologický čierny bod Európy, je pri Vrbase zanesený s asi 400.000 metrov kubických kancerogénneho bahna, ktoré obsahuje veľké množstvá ťažkých kovov a rôznych škodlivín. Tie škodliviny sa kanálovou sieťou šíria a odtekajú aj do Dunaja.

 

Veľký báčsky kanál stále naháňa strach

 

Európa preto ešte pred takmer desaťročím vyčlenila na sanáciu znečistenia kanálovej siete značné prostriedky, avšak s prácami sa stále mešká. Srbské rezortné ministerstvo najnovšie žiada z EU fondov 35 miliónov eur, aby do roku 2025 úplne očistili tie najohrozenejšie časti.

Doktor Božidar Mirković, pulmolog-onkolog z nemocnice vo Vrbasi upozorňuje na nárast počtu onkologických pacientov, čoho dôvodom je podľa neho práve znečistenie kanálovej vody. Veľký báčsky kanál je súčasťou systému Dunaj-Tisa-Dunaj. V jeho dolnom toku voda je výrazne znečistená, keďže sa do neho vlievajú odpadové vody z priemyselných centier Vrbas, Kula a Crvenka.

Malý báčsky kanál spája Veľký báčsky kanál s Dunajom od Staparu do Nového Sadu. Čiže, on odvádza znečistenú vodu Veľkého báčskeho kanála do Dunaja. Tento Malý báčsky kanál preteká povedľa viacerých našich slovenských dedín v Báčke. Zalievajú sa z neho polia a znečistenie sa tak rozširuje aj na pôdu a dostáva sa do podzemných vôd, ale aj do potravinového reťazca.

Problém silného znečistenia kanálovej vody začali riešiť v roku 2009 výstavbou centrálnej čističky odpadových vôd vo Vrbasi . Avšak, tento projekt, pre ktorý Európska únia vyčlenila 15 miliónov eur, sa môže aj nevydariť. Najnovšie sa totiž ukázalo, že čistička nezodpovedá a vo Vrbasi sa neustále produkuje veľké množstvo odpadových vôd. O projekte výstavby centrálnej čističky sa veľa hovorilo pred šiestimi rokmi. O tom viac TU: http://www.kulpin.net/archiv/22-aktuality/aktuality/4531-veky-basky-kanal-oraz-isteji

Bahno z kanála treba odstrániť, čo stále predstavuje veľký problém, – ide totiž o enormné množstvo. Keďže sa znečistená voda z tohto kanála vlieva do Dunaja a odtiaľ sa šíri aj do krajín cez ktoré preteká Dunaj, projekt prečisťovania odpadových vôd a očistenie kanálového bahna podporuje aj EU.

http://www.kulpin.net/linky/22-aktuality/aktuality/8495-velky-bacsky-kanal-nahana-strach

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články