TV Folklorika a projekt Vojvodina

Nadácia SPP (Slovenský plynárenský priemysel) sa stane súčasťou projektu Vojvodina na podporu a rozvoj slovenských komunít žijúcich v zahraničí, najmä však vo Vojvodine. Projekt plynule nadväzuje na úspešný televízny program RTVS Zem Spieva, pod vedením režiséra a producenta Petra Núňeza, ktorý je aj autorom nového projektu. Jeho cieľom je trvalo podporiť a udržiavať vo vysielaní RTVS a TV Folklorika zachovanie slovenského jazyka, kultúry a tradícií, ktoré boli a sú vlastné slovenským menšinám v zahraničí. Projekt je unikátny svojím obsahovým a mediálnym rozsahom a Nadácia SPP ho v súčasnosti podporí sumou 450 000 €.

Nadácia SPP, ktorá už 15 rokov podporuje v rámci svojich aktivít aj oblasť ochrany kultúrneho dedičstva. „Folklorika a Vojvodina sú veľmi úzko prepojené. Folklorika má ambíciu stať sa hlavným mediálnym mostom, cez ktorý sa Slováci v zahraničí dozvedia, že sú kompaktnou súčasťou slovenskej identity, že Slovensko ich pozná a má rado. A tak sa aj Vojvodina, popri Liptove, Šariši, Spiši a ďalších môže, obrazne povedané, stať jedným z regiónov Slovenska. Cez Folkloriku bude slovenská verejnosť spoznávať nielen Vojvodinu, ale aj iné zahraničné regióny, kde žijú Slováci. A recipročne, cez vysielanie Folkloriky sa dostane slovenský folklór zo všetkých kútov Slovenska do celého sveta, aby Slováci v zahraničí lepšie rozpoznali čoho sú súčasťou, k akému celku patria," dodáva Peter Núňez.

Viac TU:

http://humanisti.sk/view.php?nazevclanku=nadacia-spp-podpori-projekt-zachovania-kulturneho-dedicstva-slovakov-v-zahranici&cisloclanku=2018070015

http://www.kulpin.net/o-kulpine/o-kulpine/22-aktuality/aktuality/10267-andrej-danko-druhykrat-navstivil-srbsko

 

Komentárov  

+2 #1 RE: TV Folklorika a projekt VojvodinaViera Benková 2018-07-18 14:41
len keby to neostalo iba na folkloristike a čo s tvorbou, vydavateľstvom, informatikou, školstvom, kultúrou a vôbec budúcnosťou slovenskej Dolnej zeme a ostatných regiónov!? Zostaneme iba spievať, tancovať, zabávať sa a vypekať!?
obávam sa, že k týmto problémom treba inak a dlhoročne pristúpiť...vbenková
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články