Život v Srbsku...

V Srbsku sme akoby zahriaknutí. "Predtým než si diagnostikujete depresiu s pocitom menejcennosti a nízke sebavedomie, uistite sa, že nie ste obkolesení blbcami..." radí Zigmund Freud. A herečka Svetlana Bojkovićová konštatuje: „V Srbsku sú ohrozené ľudské a demokratické práva. Občania sú vyňatí zo všetkého, akoby sme žili nejaké paralelné životy s vládnucou garnitúrou. Nieto inštitúcií, nieto slobody médií a všetko sa to stále zhoršuje." Dodáva, že ju znepokojuje kriminalita, ktorá priam bujnie a tiež chaos, ktorý tu vskutku vládne. „Zúčastním sa na protestných prechádzkach. Na ne sa pozerám ako na prebúdzanie občianskeho povedomia, ako reakciu verejnosti na štátne vedenie, ktoré ponižuje robotníkov a radových občanov a uráža našich intelektuálov," vyhlásila Bojkovićová. Ďalšia herečka Mirjana Karanovićová tiež chce podporiť všetko čo je pozitívne, keďže sa v Srbsku za najväčšiu výhodu začína považovať to, že je obyvateľom umožnené dýchanie.

 

Protest „1 z 5 miliónov" v Starej Pazove

 

Protest „1 z 5 miliónov" v Starej Pazove

 

Aj dnes preto tisíce ľudí vyšlo do ulíc nielen v Belehrade, ale aj v ďalších mestách. Protesty proti prezidentovi Aleksandarovi Vučićovi, ktorého obviňujú z nedemokratických metód vládnutia, sa začali 9. decembra 2018 a za dva mesiace sa rozšírili na ďalších 40 miest. Nespokojnosť je čoraz výraznejšia a do ulíc vychádza stále viac ľudí. Zrejme, v krajine nemáme poriadok. Veď, keby poriadok bol, iste by obyvatelia Srbska nemigrovali tak masovo do druhých krajín. Podľa nedávno zverejnených údajov Organizácie pre ekonomickú bezpečnosť a spoluprácu od začiatku tohto storočia Srbsko opustilo asi 654.000 ľudí, čo znamená, že sme utratili dve mestá, akými sú Nový Sad a Niš. Najviac odchádzajú mladí ľudia vo veku 15 až 24 rokov.

 

Fotografia Slovenky zo Starej Pazovy hovorí všetko: „Ja som skajp mamika" – s deťmi v zahraničí sa môže občas porozprávať cez Skype

 

Fotografia Slovenky zo Starej Pazovy hovorí všetko: „Ja som skajp mamika" – s deťmi v zahraničí sa môže občas porozprávať cez Skype

 

Hvízda sa nielen na uliciach, ale už vyhvízdali aj Anu Brnabićovú. Stalo sa tak včera počas ústredného štátneho ceremoniálu v Orašci, kde prebiehali oslavy Dňa štátnosti. Na ceremoniáli sa prihovorila premiérka Ana Brnabićová, ktorá poukázala na význam udalostí z dejín Srbska, ktoré sú dôležité aj na pochopenie aktuálnej chvíle, v ktorej naša krajina zápasí s rôznymi skúškami. Podotkla, že sa Srbsko mení a štátne vedenie buduje krajšiu budúcnosť pre všetkých občanov. Avšak, nie všetci tomu uverili. Počas jej prejavu skupina opozičných predstaviteľov hvízdala. Reagujúc na tieto provokácie premiérka ich vyzvala aby rešpektovali svojich predkov a odkázala, že fašizmus u nás nikdy nebude vítaní a nezvíťazí.

Zrejme, protestné prechádzky začínajú už veľmi znepokojovať aj hlavu nášho štátu. V reakcii na pouličné protesty, ktoré prebiehajú pod názvom „1 z 5 miliónov" Aleksandar Vučić spustil kampaň „Budúcnosť Srbska", v rámci ktorej navštevuje mestá po celom Srbsku a prezentuje svoj politický program.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články