Stretnutie generácie maturantov 1968/69

V sobotu 15. júna 2019, pri príležitosti 50. výročia ukončenia gymnázia Jána Kollára v Báčskom Petrovci, stretla sa generácie maturantov 1968/69. Po polstoročí si sadli do gymnaziálnych lavíc a zaspomínali si na svoju mladosť a bilancovali. S úctou si zaspomínali na svojich zosnulých triednych profesorov: Annu Benkovú, triednu profesorku IV.a triedy a Branislava Speváka, triedneho profesora IV.b triedy, ako aj na svojich nebohých spolužiakov. Trúchlivé ticho nastalo pri vyvolávaní až pätnástich z generácie, ktorí sa z tejto časnosti presťahovali do spomienok. Ich si uctili aj na cintoríne a tichú spomienku venovali každému z nich. Večer si už sadli k slávnostnému stolu a tam už smútok nemal miesta. Radosť mali najmä z toho, že v roku gymnaziálnej storočnice svoje polstoročie ukončenia školy mohli osláviť v tak hojnom počte. Neprítomnosť ospravedlnilo iba zopár spolužiakov a tí prítomní – bolo ich 31 – sa tešili, že im zdravie umožnilo mať radosť z toho dňa. Po večeri si svižní takmer sedemdesiatnici aj zatancovali.

 

Stretnutie generácie maturantov 1968/69

 

Stretnutie generácie maturantov 1968/69

 

Stretnutie generácie maturantov 1968/69

 

Stretnutie generácie maturantov 1968/69

 

Stretnutie generácie maturantov 1968/69

 

Stretnutie generácie maturantov 1968/69

 

Zamestnanci v školstve hovoria, že badajú určitú periodicitu pri zápise výrazne úspešných generácií. Po niekoľkých slabších generáciách do školy takmer spravidla prichádza „silná" generácia, ktorá pozitívne ovplyvní všetkých vôkol seba. Taký prípad bol aj s generáciou maturantov 1968/69, z ktorých sa stali úspešní úradníci, učitelia, inžinieri, podnikatelia, právnici, dokázali sa aj v literárnej a výtvarnej tvorbe, hudbe, teológii, v chirurgii, stali sa z nich i uznávaní univerzitní profesori, doktori vied...

Všetci oni roznášali, a aj ďalej šíria, pekný chýr o našom slovenskom gymnáziu v Báčskom Petrovci. Aj za to sa im poďakovali profesori petrovského gymnázia vo výslužbe prítomní na stretnutí Fedor Červenský a Štefan Častven, ako i súčasná riaditeľka Gymnázia Jána Kollára so žiackym domovom Anna Medveďová.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články