Kolorit dolnozemcov z Vojvodiny

..."Kolorit dolnozemcov z Vojvodiny okrášľuje sveta kúty od Melbournu po Toronto, nuž a medzitým najmä v Európe – v ich materskej vlasti predkov – v súčasnom Slovensku, ale aj Nemecku či inde. Čo je akiste pozoruhodné, svet ich nielenže zaznamenáva, akceptuje, ale ich aj vďaka umeleckým sklonom a emotívnosti ich kumštu aj zaslúžene obdivuje." Uvádza portál Slovenské zahraničie https://www.slovenskezahranicie.sk/sk/krajania-informuju/3033/lesy-a-roviny-michala-durovku-v-zeneve ozrejmujúc, že v švajčiarskej Ženeve do 23. júna 2019 vystavoval výtvarník Michal Ďurovka z Kysáča. A Dolenjski list zo Slovinska píše o výtvarnom tábore v Trebnji, na ktorom sa zúčastnil aj náš insitný maliar Martin Pap z Padiny.

 

Kolorit dolnozemcov z Vojvodiny

 

Kolorit dolnozemcov z Vojvodiny

 

Na vernisáži obrazov Lesy a doliny akademického maliara Michala Ďurovku v súkromnej Galérii Tibora Strahleho v Ženeve sa zúčastnili okrem samotného umelca aj kurátor Vladimír Valentík, Milina Sklabinská z Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí, ako aj priatelia výtvarníka.

Sedem maliarov samoukov , nazývaných aj naivní maliari, polovicou júna pobudli v slovinskom meste Trebnje, kde sa zúčastnili na 52. Medzinárodnom umeleckom tábore. Umelci boli z Francúzska, Iránu, Talianska, Nemecka, Srbska a Slovinska. V Trebnji pobudli týždeň a medzi nimi bol aj náš insitný maliar Martin Pap z Padiny.

Viac TU: https://www.dolenjskilist.si/2019/06/10/220697/novice/dolenjska/Sedem_samorastnikov_sedem_dni_na_taboru/?fbclid=IwAR0QPtRD-_mEg05CgoyjjRYcTEiapH-cGGbqvULsk0ahUlfCweuu36uO1zk

 

kp

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články