Piaty ročník festivalu Nová dráma / New Drama 2009

Piaty ročník festivalu Nová dráma / New Drama 2009
 
 nova drama
 
O festivale prítomných novinárov na tlačovke informovali dve naše rodáčky: Vladislava Fekete, riaditeľka Divadelného ústavu a festivalu a Maja Hriešik, koordinátorka sprievodných podujatí festivalu. V strede Juraj Kukura, riaditeľ Divadla Aréna.
 
Festival inscenácií súčasnej slovenskej a svetovej drámy Nová dráma / New Drama, ktorý sa začal 11. mája a dnes vrcholí, v hlavnom programe predstavil najzaujímavejšie inscenácie súčasnej drámy, ktoré aktuálne uvádzajú profesionálne divadlá na Slovensku.
 
Festival Nová dráma / New Drama chce tiež konfrontovať slovenské divadelné prostredie s tvorbou v zahraničí. Programová sekcia Focus bola preto tentokrát venovaná Srbsku – krajine s výraznou divadelnou tradíciou, rezonujúcou dramatikou a originálnymi autormi novej drámy. Focus Srbsko okrem hosťujúcich inscenácii belehradského a novosadského divadla ponúkol odborníkom a širšej verejnosti rôzne sprievodné programy, napr. stretnutie so srbskými dramatikmi v rámci moderovanej diskusie „Raňajky so srbskou drámou“.
 
Vo štvrtok 14. 5.2009 v divadle Aréna Bratislava – veľká sála sa obecenstvu predstavilo Srbské národné divadlo, Nový Sad (Srpsko narodno pozorište) s inscenáciou MILENY MARKOVIĆ: LOĎ PRE BÁBIKY, réžia: Ana Tomović, hudba: DARKO RUNDEK.
 
Podľa mienky kritikov toto je jedna z najúspešnejších a najoriginálnejších srbských inscenácií uplynulých sezón. Nezvyčajný, poetický a emotívny svet dramatičky Mileny Marković sleduje krutý príbeh svojich protagonistov, ktorí sa potácajú svetom známych rozprávok (Zlatovláska, Snehulienka a sedem trpaslíkov, Janko a Marienka...). Avšak už nie sú deťmi a svet rozprávok chápu celkom inak. Loď pre bábiky je príbehom umelca, v ktorom sa stretáva groteskné s tragickým v procese iniciácie do sveta dospelých. Krutosť rozprávky reflektuje život ako taký a originálna energická režijná vízia vytvára inscenáciu plnú zvratov, hudobnej dynamiky a jedinečných hereckých výkonov. Katarzná inscenácia v každom ohľade.
 
V piatok 15. 5. 2009 v Bratislave vystúpilo Juhoslovanské činoherné divadlo, Belehrad (Jugoslovansko dramsko pozorište) s predstavením BILJANY SRBLJANOVIĆ: BARBELO, O PSOCH A DEŤOCH réžia: Dejan Mijač , scéna: JURAJ FÁBRY.
 
Barbelo je najradikálnejšia hra svetoznámej srbskej dramatičky Biljany Srbljanović. Zaoberá sa večnou témou materinskej lásky, ktorá je najsilnejším oporným bodom v živote. Skúma zvieracie poryvy v každom človeku a následné odumieranie ľudskosti. Kladie si otázku: Čo jediné prežije v čistej forme? Kolektívna emočná výpoveď hercov, ktorí sa v inscenácii nešetria, vytvára pred zrakmi divákov nekaždodenný divadelný zážitok.
 
nova drama

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články