Handrovka

Výraz handrovka mnohí nepoznajú a ani v slovenskom slovníku ho nenájdeme. No, je to asi najvhodnejší výraz pre koberček, či rohožku utkanú z handier. Srbi handrovku pomenúvajú podobne „krpara" - s vysvetlivkou, že ide o prestierku utkanú z handier (prostirka istkana od krpa). Handrovky sa tkali na krosnách a išlo vskutku o ekologické a ekonomické využívanie starého odevu, starých handier. V našich domácnostiach sa v zimných mesiacoch často tkali handrovky.

 

Hadrovka

 

Handrovka

 

Hadrovka

 

Krosná alebo tkáčske krosná boli v minulosti jediným nástrojom na výrobu textílií. Ešte v 50. a 60. rokoch XX. storočia sa u nás bežne počas zimných mesiacov do izieb vniesli krosná, ktoré zaberali veľkú časť izby a preto sa počas leta rozmontúvali a vynášali von z izieb. Usilovné gazdinky tkali na nich plachty, uteráky, obrusy, látku na odev, handrovky... Tkanivá sa pripravovali doma z konôp a ľanu, ktoré sa spracovali a spriadali do nití. Práca na krosnách bola pomerne jednoduchá a tkanie ide rýchlo. Zdĺhavá bola však príprava, nastavenie celého zariadenia a snovanie. Na tkanie handroviek sa používali staré časti odevu alebo iný textil, ktoré sa strihali na pásy a namotávali na cievky, ktoré sa vkladali do člnka a ten sa šikovne preťahoval pomedzi osnovu a niteľnice. Brdom sa všetko upevňovalo...

 

Hadrovka

 

Hadrovka

 

Hadrovka

 

Hadrovka

 

Hadrovka

 

Hadrovka

 

Hadrovka

 

Naši maliari, tak insitní, ako aj amatéri, či akademickí, na svojich obrazoch handrovke vzdávajú úctu. Jonáš, Husáriková, Urbanček, Virág... ale aj Pavel Čáni, ktorý využíva kolážovo tento produkt našej ľudovej kultúry. Od roku 2010, kedy začal s handrovkou experimentovať, do súčasnej doby, vypracoval pozoruhodný počet olejomalieb a malieb, do ktorých vkomponoval handrovku. Jej štruktúru a textúru, ako aj zbytky handroviek, znalecky a tvorivo využil vo svojich výjavoch.

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

+2 #1 RE: HadrovkaRia 2021-03-11 14:29
Moja babka na východnom Slovensku tkala presne také, volali to "pokrovec" a ja som si do Srbska doniesla 4 kúsky od nej :-)
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články