Slováci v zahraničí a Štefan Boleslav Roman

Vo vydavateľstve Matice slovenskej aktuálne vyšiel tridsiaty ôsmy ročník vedeckej recenzovanej ročenky Slováci v zahraničí. V tomto roku ročenka sa orientuje na sté výročie narodenia Štefana Boleslava Romana. Obsahuje unikátnu štúdiu Pavla Pareničku a kvalitný biografický príspevok Petra Cabadaja. Okrem problematiky slovenského exilu zborník tradične prináša dolnozemskú problematiku. Štúdie Jána Babiaka a Štefana Chrťana zo Srbska reflektujú dejiny osídľovania i školstva v Kovačici, autor Ján Jančovic sa zameriava na tristé výročie osídlenia Poľného Berinčoku. Patrik Šenkár sa venuje poézii Jána Chovanca z Rumunska, recenziu knižného diela výskumnej pracovníčky z Maďarska zameranú na Čabiansky kalendár pripravila Alžbeta Uhrinová. Kratšie biografie významných krajanov pôsobiacich v zámorí z pera Petra Cabadaja pripomínajú výročia Juraja J. Töröka, Ladislava Grosmana, Ladislava Gunderu, Jána L. Doránskeho, Frica Motošku a Márie Maghútovej-Párovskej. O ročenke informuje PhDr. Zuzana Pavelcová, riaditeľka Krajanského múzea z Martina, ktorá tiež vyzýva krajanov prihlásiť sa na vedecký seminár s názvom Život a dielo Štefana Boleslava Romana.

 

Slováci v zahraničí a Štefan Boleslav Roman

 

Ročenka Slováci v zahraničí prináša tiež vedecké i informačné výstupy zo špecifickej oblasti výskumu krajanskej problematiky, ktoré v takejto podobe a zložení nereflektuje žiadne iné odborné periodikum či publikácia na Slovensku. Z toho dôvodu je iste zaujímavá pre Slovákov v zahraničí, avšak, ako uvádza Zuzana Pavelcová, v predchádzajúcich rokoch mali lepšiu finančnú situáciu a mohli si dovoliť túto ročenku zasielať na väčšie krajanské spolky a do knižníc grátis. Po reštrikciách rozpočtu pre MS nebudú ju môcť zasielať darom, no možno si ju kúpiť a tým ju aj podporiť a tak zachrániť jej budúce vydanie. Objednávky možno vyplniť na adrese: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. alebo, v prípade, že tiež zápasíte s nedostatkom financií, ponúkajú možnosť získania elektronického pdf vydania. O to treba požiadať na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript..

Vedecký seminár s názvom Život a dielo Štefana Boleslava Romana Matica slovenská plánuje usporiadať pri príležitosti 101. narodenia Štefana Boleslava Romana a 52. výročia vzniku Svetového kongresu Slovákov. Toto podujatie MS plánovala usporiadať počas roku 2021, avšak pre pandemickú situáciu sa realizácia seminára presunula na rok 2022. Prihlášky treba zaslať na adresu Krajanského múzea MS Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript., najneskôr do 31. marca 2022. V prípade záujmu o seminár viac informácií TU: https://matica.sk/zivot-a-dielo-stefana-boleslava-romana

 

kp

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články