MIRE BRTKOVEJ ZLATÝ ODZNAK ZA CELOŽIVOTNÉ DIELO

MIRE BRTKOVEJ ZLATÝ ODZNAK ZA CELOŽIVOTNÉ DIELO
 
V pondelok 8-eho júna t.r. v miestnostiach Ministerstva pre diaspóru Srbska slávnostne udelili Zlaté odznaky Kultúrno-osvetového spoločenstva Srbska.
Medzi 54-mi nositeľmi tohtoročného uznania za dlhoročný prínos a zveľaďovanie kultúrnej činnosti doma a vo svete je i akademická maliarka Mira Brtková zo Starej Pazovy.
 
 mira brtkova
Mira Brtková s vysokým uznaním
 
Na začiatku slávnostného programu prítomným sa prihovoril minister pre diaspóru vo Vláde Republiky Srbsko Srdjan Srećković, ktorý okrem iného povedal, že sú nositelia zo všetkých piatich kontinentov, čo len svedčí o tom, že je Srbsko odhodlané uctievať si západné štandardy a medzinárodné právo, ale že má aj pevnú vôľu pre pestovanie vlastnej kultúry a zachovanie koreňov. Srećković tiež vyzdvihol, že sa o toto uznanie rovnoprávne uchádzajú všetci tí, ktorí štát Srbsko pociťujú a berú ako maticu a pripomenul, že Zlatý odznak, ktorý sa udeľuje od roku 1976, spolu s Vukovou cenou, je jedno z dvoch uznaní za celoživotnú tvorbu a zachovanie kultúrnej identity.
 
 mira brtkova
Laureátka tohtoročného Zlatého odznaku akademická maliarka Mira Brtková v pondelok na udeľovaní ceny s autorom príspevku.
 
Uznanie odmeneným odovzdali predseda Kultúrno-osvetového spoločenstva Srbska Ljubivoje Ršumović a štátny tajomník Ministerstva pre diaspóru a predseda odbornej komisie Miodrag Jakšić. Okrem Jakšića v komisii boli Uroš Dojčinović, Milovan Vitezović, Olga Milojevićová a Marija Bišofová.
 
Cena je v podobe charty a pozláteného odznaku.
 
mira brtkova
V pondelok v Ministerstve pre diaspóru Srbska na udeľovaní cien za celoživotnú tvorbu
 
Martin Prebudila

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články