V Galérii Babka prezentovali knihu o Nemanjićovcoch

Kniha Dr. Duška Lopandića Nemanjićovci - panovníci a doba srbského stredoveku (Nemanjići – vladari i vreme srpskog srednjeg veka) je príbeh o rozmachu a zániku najvýznamnejšej srbskej dynastie stredovekého Srbska, o zrode a vzostupe kráľovstva, o ríši, o obrane pred osmanskou inváziou až po pád despotizmu. Prezentácia slovenského vydania knihy v preklade Rastislava Popovića sa uskutočnila v piatok 18. februára 2022 v Galérii Babka v Kovačici pri príležitosti Medzinárodného dňa materinského jazyka. O knihe hovorili Dr. Ratomir Milikić, historik, Miroslav Mlinarček, master historik, Pavel Babka, zakladateľ Galérie Babka a Dr. Mojmír Vrlík, honorárny konzul Srbska v Martine, ktorý v mene Spolku Srbov na Slovensku odovzdal knihy pre každú školu so slovenským vyučovaním v Srbsku. O význame slovenského prekladu knihy sa zmienil Dragan Stojović, prvý poradca v Ministerstve zahraničných vecí z Oddelenia pre susedné krajiny a juhovýchodnú Európu, ktorý sa vo významnej miere pričinil o vydanie knihy v slovenčine. V mene Obce Kovačica prítomných pozdravila Marijana Melišová, asistentka obecného predsedu a v mene Veľvyslanectva SR v Belehrade sa prihovoril Boris Konček, 3. tajomník veľvyslanectva.

 

V Galérii Babka prezentovali knihu o Nemanjićovcoch

 

V Galérii Babka prezentovali knihu o Nemanjićovcoch

 

V Galérii Babka prezentovali knihu o Nemanjićovcoch

 

V Galérii Babka prezentovali knihu o Nemanjićovcoch

 

Na začiatku programu prítomní si minútou ticha uctili pamiatku na nedávno zosnulého Eduarda Kukana, veľkého diplomata európskeho formátu a podporovateľa nášho insitného maliarstva.

V knihe sú spracované stredoveké dejiny, ktoré sa začínajú predkami Nemanjićovcov, cez samotnú „svätorodnú dynastiu" (Stefan Nemanja, Svätý Sáva, Stefan Prvovenčani, Radoslav, Vladislav, Uroš I., Dragutin, Uroš II., Milutin, Stefan Uroš III. Dečanski, cár Dušan a Uroš), až po ich nasledovníkov a potomkov.

Dr. Duško Lopandić je riadnym profesorom medzinárodného a európskeho práva, bývalým veľvyslancom Srbska v Bruseli a Lisabone, ako aj autorom mnohých historických kníh a esejí o antike, stredoveku a vývoji svetovej a srbskej diplomacie.

Slovenské vydanie knihy realizované Zväzom Srbov na Slovensku, s finančnou a logistickou podporou vlády Slovenskej republiky a srbského veľvyslanectva v Bratislave, svedčí o význame a intenzite srbsko-slovenských historických a kultúrnych väzieb v dávnom období včasného stredoveku, ktoré sa v posledných desaťročiach ešte viac zintenzívnili. V tomto kontexte diela kovačických insitných maliarov prostredníctvom ilustrácií inšpirovaných srbskými stredovekými námetmi a motívmi predstavujú svojrázny príspevok ku kultúrnemu zbližovaniu sa národov, ako aj originálnemu poznaniu a spoznávaniu histórie.

 

V Galérii Babka prezentovali knihu o Nemanjićovcoch

 

V Galérii Babka prezentovali knihu o Nemanjićovcoch

 

V Galérii Babka prezentovali knihu o Nemanjićovcoch

 

V Galérii Babka prezentovali knihu o Nemanjićovcoch

 

„Kovačica bola založená v roku 1802, naši predkovia pred 220 rokmi zostúpili z najsevernejšej časti do najjužnejšej časti Panónskej nížiny, aby bránili hranicu medzi dvoma najväčšími ríšami sveta, Rakúsko-Uhorskou a Osmanskou. Jednou z vecí, ktoré si so sebou priniesli zo starej vlasti (dnešného Slovenska), je detský šamlík. Keď sme v roku 1992 oslavovali 190. výročie založenia Kovačice, naši maliari prvýkrát namaľovali detský šamlík inšpirovaní touto historickou udalosťou. Pomocou toho maľovaného šamlíka už 30 rokov v našej galérii učíme deti, ale aj dospelých, o našej histórii," uviedol Pavel Babka, ktorý tentoraz podnietený knihou Duška Lopandića, navrhol maliarke Vieroslave Svetlíkovej omaľovať trojnožky so stredovekými mapami a udalosťami, čo ona urobila a dnes si tieto jej výtvory prítomní mali možnosť obzrieť spolu s ďalšími omaľovanými šamlíkmi tejto kovačickej insitnej umelkyne.

Úryvky z knihy čítali žiačky kovačického gymnázia Una a Naďa.

Video záznam z podujatia v produkcii kovačickej RtvOK si možno pozrieť TU:

 

 

Katarína Pucovská

Foto: Vladimír Kuchárik a fb

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články