25-ročný KUS Mladosť z Lugu

Lužský kultúrno-umelecký spolok datuje z 27. februára 1984.
 
25-ročný KUS Mladosť z Lugu
 
V dňoch 19.-21. júna 2009 v Lugu prebiehali oslavy 25. výročia založenia KUS Mladosť. Záverečný program trojdňových osláv sa konal v nedeľu 21. júna 2009 v miestnostiach Domu kultúry v Lugu a predviedli ho členovia jubilujúceho spolku. Vystúpili na ňom aj tí najmladší Lužania a choreograficky upravené slovenské detské hry si zahralo asi 50 žiakov a detí, z ktorých najmladšie malo iba dva a pol roka. Boli to slovenské deti z vysunutého oddelenia Základnej školy v Suseku.
Slovenské ľudové piesne zaspievala 8-členná dievčenská skupina, taktiež 8-členná zmiešaná mládežnícka skupina ako aj 8-členná staršia zmiešaná skupina a nevystali ani sólo speváci. Osláv sa zúčastnili aj členovia hosťujúceho súboru kultúrno-osvetového spolku z Baru, z Čiernej Hory.
 
Na záverečnom programe, v plnej sieni Domu kultúry bolo prítomných vyše 250 osôb. Priliehavým príhovorom program otvoril predseda Miestneho spoločenstva v Lugu Kristián Urban. Prítomných potom pozdravil Dragan Tomović, zástupca predsedu Obce Beočin, do ktorej patrí aj osada Lug a prisľúbil pomoc pri dostavbe a úpravách Domu kultúry v Lugu a ďalšiu pomoc pre KUS Mladosť. Vladimír Valent, v mene NRSNM, poukázal na prvky, ktorými členovia KUS Mladosť v Lugu zachovávajú svojbytnosť, tradíciu a zvyky na poli etno-kultúry Slovákov v Srbsku. Vyzdvihol zásluhy tých, ktorí svojimi poznatkami, dobrou vôľou a venovaním svojho času organizujú a udržiavajú kultúrno-umelecký život v tejto malej osade. Andrej Kardelis v mene MSJ, tlmočil prianie MSJ o ďalší rozkvet činnosti na národnom poli aj v KUS-e Mladosť. Predsedníčka KUS Mladosť v Lugu Anna Kukučková sa poďakovala realizátorom programov ako aj sponzorom za finančnú a inú pomoc.
 
V. Valent, M. Mikľan a A. Kardelis pri tejto príležitosti navštívili novootvorený Etno dom v Lugu. V ňom sú zoskupené exponáty slovenskej ľudovej, kultúrnej a hospodárskej činnosti. Lužský etno dom otvorili počas osláv 25. výročia KUS Mladosť a budovu na etno dom darovala rodina Rojková z Lugu.
 
Vladimír VALENT,
Beograd podpredseda NRSNM

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články