TRETIA BEZPEČNÁ ŠKOLA V EURÓPE

TRETIA BEZPEČNÁ ŠKOLA V EURÓPE
 
Základná škola Jána Čajaka v Petrovci je vyhlásená za prvú bezpečnú školu v juhovýchodnej Európe v rámci projektu Svetovej zdravotnej organizácie Bezpečná komunita.
 
Vo veľkej sieni Zhromaždenia obce Báčsky Petrovec sa pri tejto príležitosti v minulú nedeľu stretli početní pracovníci tejto školy, ale i hostia tak z našej krajiny, ako i zo zahraničia - zo Záhrebu, Sarajeva, Maurícia, Iránu a Ameriky. Privítala ich a stretnutie koordinovala učiteľka Miluška Anušiaková Majerová. Príhovory a blahopriania jednotlivcov boli popretkávané príležitostným programom žiakov petrovskej základnej školy, riaditeľom ktorej je Ján Brna. Na slávnostnom vyhlásení Základnej školy Jána Čajaka v Petrovci za prvú bezpečnú školu v juhovýchodnej Európe sa o tomto projekte Svetovej zdravotnej organizácie zmienil aj predseda báčskopetrovskej obce Vladimír Turan. 

Aby sa petrovská základná škola stala bezpečnou školou musela splniť 7 prísnych kritérií z oblasti bezpečnosti, čo sa jej podarilo urobiť aj na nacionálnej aj internacionálnej úrovni. O tom v nedeľu hovorila koordinátorka projektu Bezpečnej školy profesorka Jasmina Kostonjicki, ktorá okrem iného poukázala aj na primárne ciele tohto projektu.
 
Predtým, než predstavitelia projektu Bezpečná komunita podpísali doohodu o spolupráci s kolaboračným strediskom bezpečnej komunity na Karolínskej univerzite v Štokholme, prítomní odsledovali prezentáciu petrovskej základnej školy. Slovom a obrazom sa dostali k jej dejinám, ale i súčasnému stavu vo všetkých oblastiach. Zaujímavé je to, že táto škola je jednou z najväčších škôl so slovenskou vyučovacou rečou mimo hraníc Slovenskej republiky. Jestvuje vyše 260 rokov a od roku 1958 nesie meno slovenského učiteľa, spisovateľa, publicistu a národovca Jána Čajaka. V tomto školskom roku mala 543 žiakov a 75 zamestnaných. Pozoruhodné výsledky ich práce so žiakmi sú prítomné stále a škola sa pýši aj najväčším vojvodinským uznaním pre vynikajúce výsledky vo výchovno vzdelávacej práci doktor Djordje Natošević.
 
Z výsledkov, o ktorých na slávnostnom uzavieraní projektu hovoril supervízor Svetovej zdravotníckej organizácie kolaboračného strediska bezpečnej komunity na Karolínskej univerzite v Štokholme Bo Henriks vyplýva , že sa petrovská základná škola zároveň stala 23-ou bezpečnou školou vo svete a treťou bezpečnou školou v Európe. Ako povedal, na sto percent ešte bezpečná nie je, a preto v tejto práci treba pokračovať aj ďalej, pričom netreba myslieť len na svoje, ale aj cudzie deti, a nemyslieť iba rozumom, ale aj srdcom. Stretnutie sa ukončilo slávnostným podpísaním zmluvy zo strany hlavných predstaviteľov projektu, k čomu im blahoželala aj líderka svetovej zdravotníckej organizácie Bezpečnej spoločnosti pre Srbsko doktorka Mirjana Milankov.
 
mch

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články