PUTOVANIE ZA POZNANÍM 2009

PUTOVANIE ZA POZNANÍM 2009
 
Bratislava – V termíne 2. júla – 11. júla 2009 sa uskutoční jubilejný 20. ročník medzinárodného putovného poznávacieho tábora Putovanie za poznaním 2009 pre slovenských stredoškolákov zo zahraničia. Jeho plným gestorom je Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSSŽ). Zúčastnia sa na ňom 40 študenti a pedagógovia z Francúzska, Libanonu, Maďarska, Rakúska, Rumunska, Srbska, Ukrajiny a USA.
 
Zámerom ÚSŽZ je poskytnúť možnosť pobytu na Slovensku čo najširšiemu okruhu študentov z krajín, kde sú aktívne slovenské komunity. Krajania sa zoznámia s Košicami, Spišským Podhradím, Spišským hradom, Žehrou, Markušovcami, Spišskou Novou Vsou, Levočou, Kežmarkom, Vysokými Tatrami – Štrbským plesom, Popradským plesom, Bratislavou a Devínom.
 
Hlavným cieľom podujatia je poznávanie kultúry krajiny svojich predkov: knižnej tvorby, pamätných miest slovenskej histórie, galérií, múzeí a prírodných zaujímavostí Slovenska, ako aj výmena vzájomných skúseností účastníkov tábora.
 
ÚSŽZ zastrešuje starostlivosť Slovenskej republiky o Slovákov žijúcich v zahraničí a koordinuje štátnu podporu krajanov, najmä v oblastiach vzdelávania, vedy a výskumu, kultúry, informácií a médií.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články