TRAGIKOMICKÁ PROCEDURÁLNA EKVILIBRISTIKA

TRAGIKOMICKÁ PROCEDURÁLNA EKVILIBRISTIKA
 
alebo: Riaditeľ Hlasu ľudu „odstavený,“ lebo šetril v časoch hospodárskej krízy?!
 
Na rozšírenú novinovú správu z 33. zasadnutia NRSNM, pod titulkom SNS sviatok vojvodinských Slovákov (HĽ, 4. júl 2009, s. 3), nemôžem nereagovať z dvoch príčin. Po prvé preto, lebo nechcem byť, ako člen NRSNM, spolupáchateľom donebavolajúcej krivdy, ktorá na tomto zasadnutí bola urobená osvedčenému odborníkovi a úspešnému riaditeľovi Hlasu ľudu a po druhé, lebo si ako viac než polstoročný čitateľ Hlasu ľudu (ale aj ako občasný spolupracovník a za mladi i kolportér), myslím, že čitatelia skutočne „majú právo vedieť všetko“.
 
Keď ide o to prvé cítim potrebu verejne sa vyznať, že som na uvedenom zasadnutí hlasoval za, na 100% regulárny, návrh Správnej rady HĽ: „...aby sa za riaditel'a NVU Hlas ľudu zvolil Jaroslav Čiep“ a za zodpovedného redaktora Hlasu ľudu Michal Ďuga“, ktorý vlastnoručne podpísal predseda Správnej rady Hlasu ľudu Samuel Žiak a proti jeho demisii (ktorú podal ústne a neočakávane na samotnom zasadnutí) i návrhu jeho voľby za úradujúceho riaditeľa NVU Hlas ľudu, ako aj proti návrhu za nového predsedu Správnej rady, už i preto (a nielen preto), že tieto body neboli v návrhu rokovacieho programu na pozvánke, ale sa zjavili náhradne, ako doplnky, na samotnom zasadnutí. Teda, otázky existenčne dôležité pre NVU Hlas ľudu boli do programu vsunuté takým spôsobom, že sa o nich prakticky nemohla viesť žiadna vecná diskusia, lebo sa zjavili neočakávane, na samotnom zasadnutí a takým spôsobom boli návrhy, vyplývajúce z nich, i odhlasované. Celé zasadnutie teda v podstate bolo neregulárne, lebo prebiehalo na tenučkom ostrí procedurálnej ekvilibristiky. Dokonca ani organizácia zasadnutia nebola regulárna, lebo bol porušený Štatút NRSNM, vlastne jeho článok 29, v ktorom sa, v treťom odseku, vyslovene určuje že „Schôdze Rady zvoláva predseda Rady písomne. Pozvanie spolu s pracovnými materiálmi musia byť doručené sedem dní pred začiatkom rokovania.“ Avšak pozvania a materiály nielenže neboli doručené sedem dní pred začiatkom rokovania, ale ich niektorí členovia rady ani nedostali (medzi nimi je aj pisateľ týchto riadkov). Mimochodom, dostať ich ani nemohli, lebo 33. zasadnutie Rady sa konalo iba 6 dní po schôdzi Správnej rady HĽ. (Komu bolo tak naponáhle? Niekto by si mohol pomyslieť, že to bolo preto, aby sa „starý“ riaditeľ NVU Hlas ľudu náhodou nevrátil z ročnej dovolenky skôr, ako čo bude vymenovaný nový, úradujúci riaditeľ).
 
Keď ide o právo čitateľov „vedieť všetko“, vzťahujúce sa na v prvej vete uvedenú správu, ktorá priamo podnietila toto reagovanie, možno povedať, že je navonok úplne korektná. Áno, ale iba navonok, lebo už samotný jej titulok posúva do úzadia a zahmľuje podstatu toho, čo sa na zasadnutí udialo, tj. že na ňom boli zvolení úradujúci riaditeľ NVU Hlas ľudu a nový predseda správnej rady, ako i skutočnosť, že rozhodnutia na ňom boli vynesené nelegálne (a zasadzujeme sa za právny štát), predovšetkým z týchto dôvodov:
 
1. Rokovací program sa (z ev. doplnkami) schvaľuje na začiatku zasadnutia a taký program, aký bol na zasadnutí realizovaný, schválený pred rokovaním byť nemohol, ani teoreticky, lebo sa pred začiatkom rokovania nemohlo (alebo by sa nemalo) vedieť, že návrhy na riaditeľa a zodpovedného redaktora, ktoré (opakujem) vlastnoručne podpísal predseda Správnej rady nebudú schválené a ani jeho demisia a tak do rokovacieho programu nemohla vojsť ani voľba úradujúceho riaditeľa ani predsedu Správnej rady.
 
2. Vypísaný súbeh bol iba jeden (na post zodpovedného redaktora až štvrť roka pred vypršaním mandátu – preboha!), takže, ak jedna jeho časť nebola schválená, konkurzová procedúra sa má zopakovať, už i preto, že proti návrhu Správnej rady za riaditeľa hlasovalo iba 9 členov a návrhu za zodpovedného redaktora 7 a Radu činí 29.
 
3. V správe SNS sviatok vojvodinských Slovákov sa doslovne uvádza že: „väčšinou hlasov (2 za návrh SR, 9 proti a 6 zdržaní) NRSNM odmietla návrh SR HĽ na post riaditeľa Hlasu ľudu vymenovať Jaroslava Čiepa“. Hlasovalo teda, akožto, 17 členov Rady, avšak že na zasadnutí bolo prítomných 19 členov Rady (z 29):( Tomanová-Makanová – predseda, Lenhartová, Valent – podpredsedovia, Babka, Berédiová, Boldocký, Cicka, Čelovský, Haník, Kardelis, Listmajer, Mikľan, Surový, Šimák, Tótová, Verle, Zima, Zolňanová, Žiak – členovia), takže uvedené rozhodnutie nemohlo byť vynesené, lebo zaň nehlasovala väčšina prítomných členov.
 
Vrcholom tejto „tragikomédie“ bola skutočnosť, že predseda Správnej rady Hlasu ľudu (ktorý dal demisiu) kritizoval i Hlas ľudu i jeho riaditeľa, i keď sa na zasadnutí tejto rady, pod jeho vedením, podľa správy v Hlase ľudu (10/4325/ 7. 3. 2009), z pera A. Lazarevićovej, boli vynesené úplne opačné uzávery v tomto znení:
 
„Jednohlasná konštatácia, že Novinovo-vydavateľská ustanovizeň Hlas ľudu v roku 2008 úsporne hospodárila, čo vidieť zo správy o vlaňajšej činnosti, a čo na zasadnutí Správnej rady Hlasu ľudu v stredu 25. februára dôkladne zdôvodnil riaditeľ Jaroslav Čiep, umožnila prítomným viac sa zaoberať plánom práce na rok 2009. Výsledkom úspešného hospodárenia sú predovšetkým pozitívne finančné ukazovatele, ktoré v aktuálnom období svetovej ekonomickej krízy nadobúdajú osobitnú váhu a priam životný význam. O realizácii redakčnej politiky tak novín Hlas ľudu, ako aj mládežníckych novín Vzlet členovia Správnej rady sa takisto kladne zmienili a jednohlasne uzavreli, že noviny sú na dobrej ceste.“
 
V skratke teda, namiesto toho, aby, vzhľadom na vyššie uvedené nedôslednosti, NRSNM kritizovala predsedu Správnej rady HĽ, že si dôsledne nevykonával svoje povinnosti, ona ho odmenila tým, že ho zvolila za úradujúceho riaditeľa a úspešného riaditeľa, ktorý Hlas ľudu „postavil na nohy“, prakticky odstavila za jeho neprítomnosti.
 
Bolo by naozaj smiešne, keby nebolo také podozrivé, smutné a – kompromitujúce!
 
Samuel Boldocký

Komentárov  

+2 #5 RE: TRAGIKOMICKÁ PROCEDURÁLNA EKVILIBRISTIKA++++ 2011-10-03 13:14
Tito zlty lokalny su horsi ako julovci z 90-tych rokov, uz tak ser. obycajny lud, ze ich vykopeme ako tych julovcov
Nahlásiť administrátorovi
0 #4 Cicka 2009-07-14 11:43
Pozrite si ludia, ako je napisane pri Zur skole za doticneho pana: anal fabeta! :whistle:
Nahlásiť administrátorovi
0 #3 Haleluja 2009-07-14 11:42
Extra, len napred! :evil:
Nahlásiť administrátorovi
+1 #2 Guest 2009-07-12 13:20
:sad: :P :unsure: :woohoo: :whistle:
Nahlásiť administrátorovi
+2 #1 Panovi profesorovigymnazista 2009-07-09 15:38
kalap dolu. Konecne ze volakto verejne a jasne poukaze na problem.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články